Hlavní obsah

VIDEO: Jiří Čunek odchází z vlády

LIPNICE NAD SÁZAVOU
Aktualizováno

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v pondělí dopoledne oznámil, že rezignuje na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Zůstává předsedou lidovců. "Z diskuse jsem pochopil, že Jiří Čunek může vyhrát, ale strana může prohrát v dlouhých diskusích a rozepřích, které by nás provázely dál," řekl novinářům Čunek. Premiér Topolánek rozhodnutí uvítal a řekl, že změny v kabinetu oznámí v následujících dnech.

Článek

Celostátní výbor KDU-ČSL, který jednal v Lipnici nad Sázavou, navrhl na uvolněné místo ministra pro místní rozvoj Cyrila Svobodu, který je nyní ministrem bez portfeje a předsedou legislativní rady vlády. Jeho post by měl podle návrhu vedení lidovců zaujmout současný velvyslanec ve Štrasburku a expert na právo EU Pavel Svoboda.

Na postu vicepremiéra by měla Čunka v kabinetu nahradit ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Čunek řekl, že s navrhovanými změnami již seznámil i premiéra Mirka Topolánka (ODS). Ten po návratu z jednání na Ukrajině a v Rusku naznačil, že změny v kabinetu nejsou v tuto chvíli prioritou.

Topolánek oznámí změny ve vládě v nejbližších dnech 

Topolánek rozhodnutí lidovců uvítal. "Jsem přesvědčen, že tyto změny povedou k zefektivnění práce kabinetu. Zároveň znamenají posílení koaliční spolupráce," napsal premiér v tiskové zprávě. Změny ve vládě chce oznámit v nejbližších dnech.

"Opět se potvrdilo, že trojkoaliční koncept má svůj smysl, má přidanou hodnotu pro občany, stojí nad osobními i parciálními stranickými zájmy a stojí za to v něm pokračovat," uvedl premiér ve svém prohlášení.

Je to dobré řešení, naznačil Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek řekl, že usnesení o Čunkově odchodu z vlády schválilo vedení jednomyslně. "Z toho vyplývá, že to všichni pokládají za dobré řešení," dodal Kalousek.

Také Cyril Svoboda naznačil, že navržené změny by mohly uvolnit komplikovanou situaci uvnitř vlády. Kabinet nyní podle něj bude moct fungovat bez napětí.

Ministryně Parkanová řekla, že personální rošáda na postech lidoveckých ministrů by mohla pomoci k uklidnění situace uvnitř strany. "Je to pro mne čest a výzva a také spousta práce. Je mou povinností se funkce ujmout, jsme v těžké době a lehčí už to nebude," řekla ČTK ministryně.

Šéf zelených Martin Bursík lidovecké rozhodnutí uvítal. Rekonstrukce vlády je podle jeho slov nezbytná. Premiér by měl dle Bursíka rychle dotáhnout rekonstrukci kabinetu do konce. Zlepšit by se prý měla i komunikace a týmová práce vlády.

Zelení chtějí za Stehlíkovou Kocába

Topolánek v minulých dnech řekl, že změny v kabinetu se dotknou právě ministra pro místní rozvoj. Čunek následně oznámil, že strana navrhla v kabinetu vyměnit ministra financí Miroslava Kalouska. Vedení lidovců v pátek vzalo toto své rozhodnutí zpět.

Lidovci tak vyhověli tlaku zelených, kteří po jednání republikové rady oznámili, že jsou připraveni provést změny v kabinetu a na post ministra pro lidská práva navrhují Michaela Kocába.

Působení Jiřího Čunka ve vládě
prosinec 2006 - zvolen předsedou KDU-ČSL
leden 2007 - jmenován ministrem pro místní rozvoj a vicepremiérem
listopad 2007 - na základě kauzy, kdy nebyl schopen vysvětlit původ části svých rodinných financí, odstoupil z postu ministra pro místní rozvoj
duben 2008 - poté, co státní zastupitelství kauzu odložilo, vrátil se do vlády
leden 2009 - odstupuje z funkce ministra i vicepremiéra poté, co jeho odchod žádal premiér Topolánek, předsedou strany zůstává

Anketa

Ohodnoťte působení Jiřího Čunka ve vládě (jako ve škole)
1
9,8 %
2
1,5 %
3
2,7 %
4
5,7 %
5
80,3 %
Celkem hlasovalo 41157 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám