Hlavní obsah

Vláda se vrátí k misím, Paroubek trvá na vyměně za poplatky

Právo, jov
PRAHA
Aktualizováno

Vláda v pondělí znovu projedná plán zahraničních misí české armády pro letošní rok. Jde o přepracovaný materiál, který vychází vstříc opoziční ČSSD. Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek v pondělí oznámil, že jeho strana je ochotna podpořit mise pouze výměnou za zrušení poplatků ve zdravotnictví v Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně obrany Vlasta Parkanová s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem

Článek

Paroubek v pondělí na tiskové konferenci v Lidovém domě znovu kritizoval premiéra Mirka Topolánka (ODS), který hovoří o ohrožených životech našich vojáků, pokud by Sněmovna nechválila zahraniční mise.

„Nejlépe vojákům prospějeme, pokud nebudou v Afghánistánu,“ míní Paroubek. Přístup vlády je podle něj takový, že ČSSD znemožňuje podporu materiálu. Paroubek znovu zopakoval, že jeho strana je ochotna mise schválit jedině výměnou za zrušení poplatků ve zdravotnictví i v Senátu, kde má koalice většinu. „Umím si představit, že pokud se nedohodneme, tak pojedou (vojáci) domů,“ sdělil Paroubek.

Budoucnost misí se rozhodne ve Sněmovně

Dohadování se povede podle premiéra v parlamentu. Resort obrany materiál k misím přepracoval a snížil počty vojáků v zahraničí, jak požadovala ČSSD.

Ta hlavně kritizovala zvyšování přítomnosti české armády v Afghánistánu. Návrh, kterým se d bude kabinet zabývat a podle premiéra jej zřejmě i schválí, počítá maximálně se 480 příslušníky mise ISAF, původně to bylo 645.

Stovka vojáků z mise Trvalá svoboda by měla zůstat v Afghánistánu jen do konce roku. „Nevidím jediný důvod, aby soc. dem. pro tento návrh nehlasovala,“ řekl v neděli Topolánek v ČT. „Bral jsem případné jednání s opozicí jako víceméně formální, protože všechny podmínky, které si stanovila soc. dem. pro případné hlasování pro tyto mise, jsou novým návrhem naplněny,“ řekl Topolánek.

Upozornil přitom na nebezpečí, které by vyvolalo neschválení návrhu ve Sněmovně. „Z některých těch prostorů vojáci nepochybně do jara odjet nebudou moci. A pokud tam budou bez mandátu, tak tedy nevím, co s tím budeme dělat,“ sdělil. Vládní mandát mají vojáci jen do konce února.

ČSSD chtěla jednání ještě před schůzkou vlády

„Podle mého názoru by bylo lepší, kdyby se premiér sešel s vedením opozice před jednáním vlády,“ řekl Právu šéf zahraničního výboru Sněmovny Jan Hamáček. Podle něj je zvolený přístup komplikací, kdy se opakuje přístup vlády z loňského roku. Tehdy si opozice stěžovala, že s ní kabinet v případě misí nekomunikuje.

ČSSD navíc chce, aby se v rámci debat o misích vláda zavázala, že se nepokusí silou v Senátu zvrátit zrušení poplatků ve zdravotnictví. Topolánek obchod „mise za poplatky“ odmítá. Premiér o afghánské misi hovořil v sobotu s ruským premiérem Vladimirem Putinem. „Myslím, že by poradil Jiřímu Paroubkovi, aby ty mise schválil,“ podotkl premiér. Putin si podle něj nedovede představit, že by mezinárodní společenství Afghánistán opustilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám