Hlavní obsah

S ODS se utká o voliče nová strana, v logu má vzpurného berana

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zejména o zklamané voliče ODS a odpůrce Lisabonské smlouvy se v červnových volbách do Evropského parlamentu bude ucházet zcela nová česká pravicová Strana svobodných občanů (SSO). V logu má vzpurného berana a v pondělí ji představí Petr Mach, ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP).

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Petr Mach, ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

Článek

 „Do loga jsme si vybrali vzpouzejícího berana. Symbolizuje cestu ke svobodě, odhodlanost, cílevědomost a jistým způsobem i vzdor proti Lisabonské smlouvě,” řekl Právu Mach.

Strana, kterou zakládají lidé blízcí prezidentu Václavu Klausovi, se podle Macha v evropských volbách ideově přikloní k hnutím irského podnikatele a politika Declana Ganleyho Libertas.

„Rádi bychom oslovili voliče na domácí scéně, a to především v příštích parlamentních volbách. Prioritní je však stranu nejprve založit a uspět v červu,” dodal Mach, který v pondělí představí i programové teze SSO a členy přípravného výboru.

Šéf CEP stále tají, kdo z pravicových politiků do nové strany vstoupí, prý jen nastíní, kdo by za ni mohl kandidovat. Na jejích přípravách se podle dřívějších informací Práva podílejí poslanec Juraj Raninec, který vystoupil z klubu ODS, či bývalý poslanec ODS a Klausův externí poradce Jiří Payne nebo spisovatel Benjamin Kuras.

Není ani známo, zdali nové uskupení podpoří prezident Klaus, jenž je známým kritikem lisabonské smlouvy a Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám