Hlavní obsah

Zelení trvají na změnách ve vládě, místo Stehlíkové chtějí Kocába

PRAHA
Aktualizováno

Džamilu Stehlíkovou by ve funkci ministryně pro lidská práva měl podle Strany zelených nahradit hudebník Michael Kocáb. Dohodla se na tom republiková rada strany. Předseda Martin Bursík také vyzval premiéra Mirka Topolánka, aby rekonstrukci vlády provedl. Topolánek totiž v neděli připustil, že by od změn mohl ustoupit.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf Strany zelených Martin Bursík.

Článek

„Vyjadřujeme znepokojení nad vyjádřením premiéra, že pro něj není rekonstrukce vlády prioritou,“ řekl Bursík. Straně vadí, že s ní Topolánek podobnou možnost neprojednal.

"Je to projev nesolidnosti a slabosti, že nám nyní vzkazuje, že na tom netrvá," doplnil Bursík. Zelení chtějí, aby změnaministrů proběhla u všech stran.

Vyzval také ODS, aby hledala nové jména na posty ministrů dopravy a zdravotnictví

Usnesení Republikové rady SZ
Republiková rada SZ považuje za nezbytné provést personální rekonstrukci vlády, protože jde o prestiž vlády jako celku. Republiková rada SZ považuje za nezbytné provést výměnu členů vlády u všech koaličních partnerů.
- děkuje Džamile Stehlíkové za výsledky její práce ve vládě a za podporu obměny vlády, kterou prokázala, že nadřazuje zájem veřejný a zájem celku nad zájem osobní.
- odmítá návrh premiéra na uvolnění resortu ve prospěch KDU-ČSL. Ochrana lidských práv a menšin je tématem, které je jednou ze základních priorit politiky Strany zelených.
- nominuje na ministra vlády pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába.
- podporuje postup předsednictva SZ při případné rekonstrukci vlády ČR.

Kocáb se nedělního jedná účastnil a zeleným řekl své představy. Řekl, že by chtěl přispět k tomu, aby se vláda stabilizovala nedostala se k moci oranžovorudá koalice.

Hudebník za zelené kandidoval v říjnových senátních volbách v prvním pražském obvodu. Nedostal se ale ani do druhého kola.

Michael Kocábfoto: Právo/Petr Hloušek

Bursík také v neděli řekl, že by ještě chtěl jednat o složení Národní ekonomické rady vlády, která by měla řešit dopady ekonomické krize na ČR. Topolánek její složení oznámil ve čtvrtek. Je v ní deset lidí. Bursík chce, aby byl v radě i zástupce zelených.

Případné změny chce premiér oznámit v pondělí

Případnou novou podobu vlády chtěl premiér oznámit v pondělí. Lidovci, u nichž chystaná rekonstrukce vyvolala ostrou roztržku mezi Čunkem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem již s premiérem jednali.Topolánek následně řekl, že změny v kabinetu nejsou prioritou a možná k nim nedojde.

Reklama

Výběr článků

Načítám