Hlavní obsah

Čeští vojáci odletěli do Afghánistánu, možná jen na měsíc

Do Afghánistánu odletěla v noci na neděli první část posledního kontingentu českých vojáků, kteří budou chránit nizozemskou základnu Camp Hadrian v provincii Uruzgán. Na základně mají působit do konce března, kdy je podle plánu vystřídají slovenští kolegové. Pokud se ale vláda nedohodne s opozicí na podobě zahraničních armádních misí pro letošní rok, může jejich pobyt trvat pouhý měsíc.

Článek

Velitel kontingentu Jiří Líbal si je toho vědom. "My musíme počítat se vším. Co přijde, to přijde," řekl před odletem z pražského letiště ve Kbelech. Do Afghánistánu zamířilo prvních 31 mužů, zbytek 63členného kontingentu, tvořeného příslušníky 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 42. z Tábora, odletí 16. ledna.

Problémy s opozicí

Čeští vojáci pomáhají střežit nizozemskou základnu v Uruzgánu od loňského léta. Česko má v této násilím zmítané zemi ještě provinční rekonstrukční tým v provincii Lógar a v na jihu operují speciální síly vojenské policie. Celkem v Afghánistánu v misi ISAF působí přes 400 českých vojáků a další stovka osob v bojové operaci Trvalá svoboda.

Vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) plánovala na letošek navýšit počet vojáků v zahraničních misích, v Afghánistánu na více než 700 lidí. Její záměr však v prosinci zamítla sněmovna hlasy opozice, která posilování misí odmítá.

Čeští vojáci krátce před odletem do Afghánistánu. Foto: Armáda ČR

Mandát do začátku března

Mandát českých vojáků v zahraničí nyní trvá do 1. března, do kdy ho prodloužila vláda, jak je jejím právem. Pokud se v nejbližší době na podobě misí s opoziční ČSSD nedohodne, bude muset armáda na počátku února své muže začít stahovat.

Topolánkův kabinet tlaku opozice ustoupil a v novém návrhu snížil počet příslušníků mise ISAF z původně zamýšlených 645 na maximálně 480. Stovka vojáků v misi Trvalá svoboda má zůstat jen do konce roku.

Ministerstvo obrany zároveň navrhuje ukončit výcvikovou misi NATO v Iráku, kde mělo podle původního plánu působit pět českých instruktorů. Několik stovek vojáků má dál působit v misi KFOR v Kosovu. Návrh má v pondělí projednat vláda poté, co jej zkonzultuje se zástupci ČSSD. Ta jeho podporu podmiňuje zrušením poplatků ve zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám