Hlavní obsah

Pospíšil se rozhněval na soudce kvůli desítkám tisíc nedodělků

Novinky, jas
PRAHA

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pátek na tiskové konferenci oznámil, že podá podnět k zahájení kárného řízení proti deseti až 14 soudcům z dvou okresních soudů severočeského kraje. Ministr to oznámil na základě výsledků prověrky, kterou nařídil kvůli množství nedodělků na soudech v Chomutově a Ústí nad Labem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Ministerstvu se podařilo od roku 2006, kdy byla prověrka zahájena, navýšit počet soudců a soudních asistentů, čímž došlo ke snížení počtu nedodělků, kterých je v současné době přes devět tisíc v trestní agendě a necelých 35 tisíc v agendě civilní. Pozitivní je podle ministerstva skutečnost, že dochází ke zkracování průměrné délky řízení.

"Namátková kontrola u dvou okresních soudů v Chomutově a Ústí nad Labem potvrdila, že v některých případech došlo k neoprávněným průtahům,“ komentoval situaci Jiří Pospíšil.

"Pozornost je třeba zaměřit na odstranění nedodělků, které jsou starší pěti let," prohlásil Pospíšil. Podle jeho slov byla dohledová činnost vedení krajského soudu nedostatečná. Ministr se proto rozhodl provést komplexní prověrku všech starých spisů pěti let.

Na soudce čeká kárné řízení

Ministerstvo proto hodlá i nadále prověřovat činnost soudů v trestním řízení, zejména pokud jde o nápadný nepoměr rozhodnutí o zastavení trestního stíhání ve vztahu k jiným způsobům rozhodování.

Ministr oznámil, že u nejzávažnějších případů, kdy došlo k neopodstatněným průtahům, bude s odpovědnými soudci zahájeno kárné řízení. Na tiskové konferenci ministr počet soudců, které může kárné řízení postihnout, specifikoval na deset až 14 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám