Hlavní obsah

Lidé ve vládě nechtějí Čunka, ukázal průzkum STEM

– PRAHA
Právo, Lukáš Bek

Rostoucí hrozba rozštěpení KDU-ČSL, kterou budou během pátku lidovci řešit ve svém širším vedení, se odráží i ve veřejném mínění. Jak vyplývá z exkluzivního bleskového průzkumu agentury STEM pro Právo, lidé ve vládě nechtějí Jiřího Čunka a navrch má u nich šéf financí Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Článek

Většina lidí Kalouska považuje za nejlepšího lidoveckého ministra, zatímco účast stranického předsedy a šéfa resortu místního rozvoje Čunka ve vládě podle nich není nezbytná pro fungování koalice.

Premiér Mirek Topolánek by přitom měl podle většiny (53 %) využít svého ústavního práva a udělat změny v kabinetu bez ohledu na menší koaliční strany.

Nejnovější názory veřejnosti na lidoveckého předsedu korespondují s předchozími daty, podle nichž se vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Čunek již od doby své aféry s údajným převzetím úplatku umísťuje na spodních příčkách průzkumu veřejného mínění.

foto: Právo/ti

Kalouskově oblibě prospěla funkce

Autor průzkumu Stanislav Hampl připomíná, že ani Kalousek na tom není v popularitě nejlépe. "Přesto se zdá, že názor, že je dobrým ministrem financí a členem vlády, je v současné době rozšířen. Ukazuje se, že se ve své funkci našel,“ poznamenal Hampl pro Právo.

Připomněl, že Kalousek v době svého šéfování lidovců na tom byl v oblibě hůř.

Podle STEM si většina lidí "určitě“ či "spíše“ (celkem 60 %) myslí, že je Kalousek v současné vládě nejlepším lidoveckým ministrem. Obdobně se vyjádřil i Topolánek, podle něhož je Kalousek nejlepším lidoveckým členem vlády v historii KDU-ČSL.

Naopak s tvrzením, že je Čunkova účast ve vládě nezbytná pro fungování koalice, souhlasila jen menšina – 27 procent respondentů.

foto: Právo/ti

Zajímavá jsou i data, pokud jde o odpovědi voličů jednotlivých stran. Kalouska mají za nejlepšího ministra nejčastěji voliči ODS. Tento názor zastává 80 procent z nich. Mezi lidovci získal tři čtvrtiny příznivců (74 %), bodoval však mimo jiné i u příznivců ČSSD (56 %).

Nezbytnost Čunkova setrvání ve vládě uvedla jen menšina lidoveckých sympatizantů (46 %).

Rozhádaná strana může přijít o preference

Podle Hampla šetření naznačuje složitost situace voličů KDU-ČSL, kteří se těžko rozhodují mezi Čunkem a Kalouskem. V této souvislosti se dá očekávat, že hádky povedou k poklesu preferencí lidovců.

V souvislosti se spory v koalici se průzkumníci také ptali, zda mohou vést k pádu vlády. Toho se ale občané neobávají. Kladně odpovědělo jen 30 procent lidí. Mírná většina (52 %) si přitom myslí, že se Topolánkovi nakonec podaří Čunka odvolat.

Průzkum proběhl 7. a 8. ledna mezi 671 respondenty.

Anketa

Kdo by měl podle vás spíš opustit vládu?
Jiří Čunek
75 %
Miroslav Kalousek
6,4 %
Ani jeden
1,5 %
Oba dva
17,1 %
Celkem hlasovalo 14304 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám