Hlavní obsah

Topolánek se omluvil Paroubkovi za slova o "krvi na rukou"

Novinky, jov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se omluvil šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi za výroky představitelů vlády po neschválení prodloužení pobytu českých vojáků v zahraničních misích na letošní rok. Topolánek omluvu pronesl v rozhovoru pro Lidové noviny.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek (vlevo) s Jiřím Paroubkem ve Sněmovně.

Článek

Premiér Mirek Topolánek (ODS) omluvu Paroubkovi Novinkám potvrdil. "Jde o životy našich vojáků, ne můj," odpověděl na dotaz, proč se rozhodl veřejně omluvit za výroky, které zazněly na Paroubkovu adresu po neschválení vojenských misí ve Sněmovně.

Na dotaz, zda považuje omluvu za krok k otevření cesty k dohodě vlády s ČSSD o spolupráci v době českého předsednictví, pak Topolánek pouze sdělil: "To nezáleží na mně". Právě omluva byla jednou z Paroubkových podmínek pro další jednání o předsednictví.

Paroubek bude vrahem českých vojáků, hřměl Langer

Premiér poté, co Sněmovna v prosinci neschválila prodloužení pobytu českých vojáků v zahraničních misích, na Paroubkovu adresu řekl, že "nezná nikoho, kdo by takhle hazardoval s životy vojáků."

Ministr vnitra Ivan Langer šel ještě dál, když Paroubkův požadavek, aby Senát nezablokoval jednání o zrušení poplatků ve zdravotnictví, komentoval slovy: "Je to prachsprosté kšeftování hospodského typu páté cenové skupiny s lidskými životy. Jestli někdo nese odpovědnost za osudy lidí v Afghánistánu, tak je to Jiří Paroubek, a jestli se těm lidem něco stane, tak jejich krev bude na rukou Jiřího Paroubka. Ano, on bude jejich vrah.“

Šéf ČSSD kontroval prohlášením, že se Topolánek snaží vlastní "selhání, lenost a nabubřelost hodit na všechny okolo".

Kabinet chtěl ve Sněmovně prosadit, aby došlo k navýšení počtu českých vojáků v Afghánistánu. Ti v zemi působí jednak v provinčním rekonstrukčním týmu ISAF, ale také jako členové speciálních sil bojujících s hnutím Tálibán. Opozice s navýšením počtu vojáků od počátku nesouhlasila. Zároveň jí vadilo, že s ní vláda o misích dostatečně nejednala.

Vláda v reakci na rozhodnutí Sněmovny prodloužila pobyt českých vojáků o dva měsíce a oznámila, že připraví kompromisní návrh, který bude pro sociální demokraty akceptovatelný.

Reklama

Související články

Česko slíbilo EU další vojáky, ale nemá je

Příští rok čeká českou armádu zatěžkávací zkouška. Ministerstvo obrany chce posílit vojáky v misích v Afghánistánu a Kosovu, vyslat piloty stíhaček do Pobaltí....

Výběr článků

Načítám