Hlavní obsah

Obama volal Topolánkovi a chválil ho za misi na Blízkém východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek v noci na čtvrtek mluvil s nastupujícím americkým prezidentem Barackem Obamou. Ten mu volal jako předsedovi Rady Evropské unie a mimo jiné v rozhovoru s českým premiérem ocenil roli, kterou ČR sehrála v misi na Blízkém východě.

Foto: Jason Reed, Reuters

Nastupující americký prezident Barack Obama

Článek

"Barack Obama byl premiérem Topolánkem podrobně informován o prioritách českého předsednictví a považuje je za důležité. Ocenil rovněž roli, kterou Česká republika sehrála v misi EU na Blízký východ," komentoval rozhovor politiků premiérův mluvčí Jiří Potužník.

Topolánek řekl, že Obamovi zopakoval pozvání do Česka. Přijet by mohl na neformální summit EU. Další témata, o nichž a Obamou mluvil, odmítl komentovat.

Misi unijních zástupců na Blízký východ vedl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kterého doprovázeli resortní kolegové z Francie a Švédska, eurokomisařka Benita Ferrerová-Waldnerová a vysoký představitel Unie pro zahraniční politiku Javier Solana.

Barack Obama se ujme úřadu amerického prezidenta 20. ledna. Ve funkci vystřídá prezidenta George W. Bushe. Od Obamova nástupu do funkce si mnozí slibují i určitou změnu americké zahraniční politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám