Hlavní obsah

Senátem prošly vyšší tresty a trestní odpovědnost od 14 let

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Ovčáček, jas
PRAHA
Aktualizováno

Senátoři ve čtvrtek podle očekávání schválili návrh nového Trestního zákoníku. Pokud zákon podepíše prezident, posunula by se od příštího roku hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let. Pro normu hlasovalo 74 ze 76 přítomných senátorů, proti byla jen komunistka Marta Bayerová a senátor ODS Jiří Pospíšil se hlasování zdržel.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jednací sál Senátu. Ilustrační foto.

Článek

Senátoři návrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila schválili bez pozměňovacích návrhů v podobě, v jaké jej horní komoře předložili poslanci. Ministerstvo spravedlnosti totiž již dopředu avizovalo, že připraví novelu, která sporné body včetně věkové hranice opraví.

"Do konce, řekněme, května bude na půdě parlamentu novela, buď poslanecká anebo vládní, která otevře otázku věkové hranice 14 a 15 let jak u sexu, tak u trestní odpovědnosti," řekl ministr.

Zákon zavádí i nové trestné činy

Nový kodex má nahradit nynější normu z roku 1961. Zákon například zpřísňuje tresty za nejtěžší zločiny a zavádí i nové trestné činy. Zákoník také počítá se vznikem speciálních ústavů pro sexuální devianty a psychopaty, které je třeba izolovat od společnosti.

Proti snížení věkové hranice se dlouhodobě vyslovovala zejména KDU-ČSL. „Jsme přesvědčeni, že toto ustanovení by mělo být korigováno tak, že bude i v budoucnu zachována trestní odpovědnost od 15 let,“ uvedl v předvečer schvalování šéf jejích senátorů Rostislav Slavotínek. Lidovci svou podporu podmiňovali právě slibem ministra k předložení novely.

Místopředseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) označil Trestní zákoník za moderní předlohu. Ke snížení věkové hranice uvedl, že podle jeho názoru by mohla zůstat na 14 letech. „Ale nedělá mi problém, aby se v další novele vrátila na 15 let,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám