Hlavní obsah

Poplatky za recepty ruší i některé soukromé lékarny

– MLADÁ BOLESLAV
Právo, Radek Plavecký

Bez zaplacení třicetikorunového poplatku na předepsaný lék vydávají pacientům medicínu ve středních Čechách už nejen nemocniční lékárny, patřící kraji, ale i první soukromé apotéky. Na postup kraje, který rozhodnutím rady ČSSD proplácí lidem regulační poplatky jako dar, zareagovala síť lékáren Dr. Max. Ve středních Čechách poplatky zákazníkům odpouští jako bonus za věrnost jejich lékárně.

Článek

Tak je tomu i v mladoboleslavské pobočce lékáren Dr. Max v budově obchodního centra Kaufland.

„Včera jsem si tady léky vyzvedla, chtěli jen podepsat papír, že jsem tam nakoupila a jinak nic,“ popisovala své zkušenosti před informační tabulí jedna důchodkyně. „Je to tady lepší než v nemocnici, tam bývají větší fronty a rovnou tady nakoupím i potraviny. Jsem ráda, že ušetřím na poplatku, nám důchodcům se hodí každá koruna,“ reagovala na dotaz Práva. „Tyhle poplatky by měli zrušit všude, takhle je v tom jenom zmatek,“ dodávala.

Když lidé neplatí na kraji, musíme se přizpůsobit

Zatímco v nemocničních lékárnách se už nyní vše obejde bez administrativy a darovací smlouvu podepisuje lékárna s pacientem jen na jeho výslovné přání, v soukromé lékárně musí zákazník podepsat věrnostní kartu.

„Je to jen souhlas, že můžeme evidovat údaje o člověku, jinak se zákazník k ničemu nezavazuje. Dostane jen kartičku a s ní chodí nakupovat léky,“ vysvětlil generální ředitel lékáren Dr. Max Pavel Vajskebr.

„Tento bonus považujeme za jedinou možnou obranu proti postupu kraje. Buď nám klesnou tržby kvůli tomu, že se lidé přesunou do nemocničních lékáren, nebo kvůli vyplácení bonusu. Obojí je pro nás nevýhodné a chystáme se kvůli tomu podat žalobu,“ řekl Právu Vajskebr.

Firma tak nyní čeká na výsledek šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud ten uzná, že kraj porušil hospodářskou soutěž, pak bude firma žádat náhradu škody.

„U mnoha levnějších léků se dostaneme po odečtení bonusu 30 korun pod nákupní cenu, takže jdeme do ztráty, ale abychom si udrželi zákazníky, musíme dělat to, co dělají nemocniční lékárny,“ dodal ředitel Vajskebr, podle něhož tento bonus proplácejí zákazníkům jen ve středních Čechách. „Pokud jiný kraj bude jednat stejně, budeme muset rozšířit bonusy i jinde,“ doplnil.

Některé lékárny váhají

Většina dalších lékáren i v jiných středočeských městech zatím vyčkává. „My stále dodržujeme zákon a poplatky vybíráme,“ dodal farmaceut z kolínské lékárny Helios Ladislav Hudec.

Vedení kraje podle vyjádření náměstka hejtmana pro zdravotnictví Zdeňka Seidla (ČSSD) čekalo, že se některé lékárny odhodlají k promíjení poplatků. „Myslím, že to je dobře, že to povede k postupnému rušení všech poplatků. Lidé si samozřejmě vyberou tu lékárnu, kde zaplatí méně,“ řekl Právu Seidl.

Žalob se Seidl ani hejtman David Rath (ČSSD) neobávají. Rath už dříve uvedl, že provozovatelé soukromých nemocnic a lékáren mohou dávat stížnosti k evropským institucím, ale domnívá se, že ničeho nedosáhnou.

„Je na ostatních poskytovatelích lékařské péče, jak se k poplatkům postaví,“ řekl Rath. Podle Seidla krajské právní oddělení ujistilo, že případné žaloby nemají mnoho šancí na úspěch. „Obavy ze žalob nemáme,“ uvedl včera Seidl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám