Hlavní obsah

CVVM: Motejl předstihl Klause v důvěře mezi lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veřejný ombudsman Otakar Motejl sesadil loni českého prezidenta Václava Klause z postu nejdůvěryhodnějšího veřejného činitele. Třetí příčku v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění AV ČR v rámci prosincové ankety získal předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. CVVM uvádí, že z 25 jmen pouze u tří prvních převažují pozitivní postoje veřejnosti nad negativními.

Článek

Václav Klaus se těšil v prosinci důvěře 55 procent dotázaných, což je zhruba o 10 procent méně než v roce 2007. Otakar Motejl si naopak udržel důvěru více než 60 procent. Zbývající veřejní představitelé zahrnutí do průzkumu se jsou výrazně méně oblíbení - Pavel Rychetský (40 %), ministr Karel Schwarzenberg (39 %) a předseda ČSSD Jiří Paroubek (38 %), jehož popularita však oproti říjnu vzrostla o šest procent.

Průzkum také zjišťoval převažující pozitivní a negativní postoje. V tomto ohledu mají pouze tři nejoblíbenější politici převážně pozitivní hodnocení. Naopak mezi osobnosti se silně převažující nedůvěrou (převaha negativního hodnocení je větší než 40 %) patří podle CVVM Martin Bursík (SZ), Mirek Topolánek (ODS), Ivan Langer (ODS), Džamila Stehlíková (SZ), Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Tomáš Julínek (ODS). Posledně dva jmenovaní jsou přitom z tohoto hlediska nejhůře hodnocenými politiky vůbec.

Do celkových výsledků se přirozeně promítá také to, že celou řadu politiků veřejnost příliš nezná. Přibližně dvě pětiny dotázaných dosud neznají např. některé členy kabinetu, jmenovitě ministry Václava Jehličku (KDU-ČSL) a Aleš Řebíčka (ODS).

Výzkumu CVVM se zúčastnilo 1152 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám