Hlavní obsah

K ránu bylo až 36 stupňů pod nulou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teploty v noci na středu klesly v některých místech republiky až pod minus 30 stupňům Celsia. Nejnižší teplotu 36,4 stupně Celsia pod nulou naměřila dvě hodiny po půlnoci výzkumná stanice na Velké jizerské louce blízko česko-polské hranice. Z oblasti Jizerských hor hlásili mrazivé extrémy i chataři.

Článek

Extrémně nízkou teplotu ukázal okolo půlnoci i teploměr na chatě Stará Pila, která stojí v dolíku u potoka v osadě Jizerka v Jizerských horách. Na nedaleké chatě Jeřábkovka naměřili pro server hydronet.cz teplotu minus 32 stupňů Celsia.

Mrazy překračující hodnoty minus 25 stupňů zaznamenali meteorologové také v Bedřichově, Broumově, Stráži pod Ralskem a v Desné-Souši.

.: Graf teplot naměřených v Jizerce v Jizerských horách

Na Moravě bylo podle Pavla Borovičky z ČHMÚ nepatrně tepleji, například v Jeseníku naměřili minus 19,7 stupně. Nejnižší teploty v Praze se v noci na středu pohybovaly mezi minus devíti až minus 11 stupni Celsia.

"Nízké teploty nejvíce závisí na tom, kolik se přes noc vytvoří nízké inverzní oblačnosti. Dnes jí bylo na celém území republiky o něco více, a proto teploty nebyly až tak nízké jako předchozí noc," uvedl.

I ve středu by měly denní teploty setrvávat pod bodem mrazu. Meteorologové předpovídají, že by se měly pohybovat mezi minus osmi a minus třemi stupni Celsia.

V odpoledních hodinách by měl přes naše území přecházet frontální systém, který může zejména do severních oblastí republiky přinést sněhové srážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám