Hlavní obsah

VIDEO: V Kladně se objevila zákeřná bakterie ohrožující obyvatele domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLADNO
Aktualizováno

Zákeřná bakterie zvaná legionela ohrožuje více než dvě stovky domácností v Kladně. Hygienici ji objevili při rozboru vody z potrubí jednoho panelového domu v ulici Holandská. Legionela je přitom tak nebezpečná, že může i zabíjet. Šance na to, že by se ji lidem podařilo v potrubí úplně zničit, jsou ale mizivé.

Článek

Život několika set lidí z tohoto paneláku v Kladně se v mžiku změnil ve strach o zdraví. Ve vodovodním potrubí se totiž objevila zákeřná bakterie zvaná legionela. Jak zjistili redaktoři televize Prima, nejprve si obyvatelka domu stěžovala na kožní problémy, na jejichž základě se nechal udělat rozbor vody.

Z rozboru vyplynulo, že při sprchování lidé mohou bakterii vdechnout, a ta pak napadne plíce. "U oslabených jedinců, dětí, starých lidí, může vyvolat závažný zápal plic, který v krajním případě může končit i úmrtím," konstatoval lékař Petr Povolný.

U Martina Jiráska, obyvatele domu, zjistili v bytě nejvyšší hodnotu výskytu legionely. Muž tvrdil, že "jeho byt má nejvyšší hodnotu, třikrát převyšující povolenou mez". Dále dům obývají důchodci, rodiny s dětmi a těhotné ženy, které se samozřejmě obávají o své zdraví i životy těch nejmenších.

"Jediný způsob, jak legionelu z domu dostat, je požádat teplárnu, aby v den D, hodinu H zvýšila teplotu dodávané vody na osmdesát stupňů, což je neobvyklé. Pak musejí být všichni ve více než dvou stech bytů v ten samý okamžik doma, aby najednou pustili na deset minut horkou vodu. Tak by mohli legionelu v potrubí vyhubit. To je ale prý prakticky nemožné," říkal pan Jirásek.

Redaktoři TV Prima připomněli, že legionela u nás už zabíjela. Před jedenácti lety zemřelo v důsledku nákazy způsobené touto bakterií osm pacientů. Řada lidí v kladenském paneláku se přestala sprchovat, nebo při tom co nejvíce větrají, aby bakterie nevdechli.

Ředitel Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Ivo Krýsa obyvatelům doporučil používat vodu se zvýšenou opatrností.

Reklama

Výběr článků

Načítám