Hlavní obsah

Klaus se naštval na záběry rozcvičky před projevem, ČT se omluví

– PRAHA
Právo, jp

Prezident republiky Václav Klaus se naštval na záběry, které Česká televize odvysílala v nedělním publicistickém pořadu 168 hodin. Šlo o záběry pořízené těsně před tím, než prezident přednesl v přímém přenosu svůj letošní novoroční projev.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus v nich rázně prochází sem a tam před kamerou, protahuje si ruce i prsty a gestikuluje, zřejmě s cílem uvolnit se a soustředit na projev. Zvuk vysílán nebyl.

Klaus to ČT vrátil velmi ostře hned v pondělí, kdy v přímém přenosu brífinku z Lán, na kterém vystoupil společně s premiérem Mirkem Topolánkem, naštvaně odmítl odpovědět na dotazy veřejnoprávní televize. Přenos odvysílala živě zpravodajská stanice ČT 24.

ČT to mrzí a šéfredaktor zpravodajství Michal Petrov se Klausovi omluví osobním dopisem, protože považuje odvysílání záběrů Klause v pořadu 168 za hrubou chybu dramaturga pořadu Ondřeje Neumanna.

„Dramaturg odsouhlasil odvysílání záběrů, které byly pořízeny mimo rámec oficiálně dohodnutého natáčení novoročního projevu. Jejich odvysílání neměli tvůrci pořadu předem domluvené, protože zařadit do vysílání je může podle předpisů ČT jen šéfredaktor nebo jím pověřená osoba, což se v tomto případě nestalo,“ řekl v pondělí Právu Petrov.

Pořad 168 hodin moderuje a na jeho přípravě se podílí Nora Fridrichová, manželka ředitele zpravodajství ČT Milana Fridricha.

„Dramaturg pořadu bude potrestán podle vnitřních pravidel České televize a šéfredaktor zašle prezidentu republiky omluvný dopis. Dramaturga Neumanna velice mrzí, že se záběry pana prezidenta dotkly, protože záměrem pořadu 168 rozhodně nebylo hlavu státu zesměšnit či ho ukázat v negativním světle, ale naopak nechat diváka nahlédnout do zákulisí příprav jednoho z nejsledovanějších projevů a ukázat prezidenta jako člověka z masa a kostí, který proživá přípravu stejně jako kdokoliv jiný včetně trémy,“ tlumočil Právu oficiální stanovisko televize jeho mluvčí Ladislav Šticha.

Reklama

Výběr článků

Načítám