Hlavní obsah

Topolánek vzal do ekonomické rady Klausova poradce Weigla

Právo, Novinky, jas, j

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LÁNY
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se setkal s premiérem Mirkem Topolánkem na tradiční novoročním obědě. Oba politici se bavili jak o vnitropolitických otázkách, tak o zahraniční situaci v souvislosti s českým předsednictvím Radě EU. Premiér oznámil, že členem národní ekonomické rady bude Klausův spolupracovník Jiří Weigl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek s prezidentem Václavem Klausem v Lánech

Článek

Jednou z mála konkrétních informací, která po setkání na zámku v Lánech zazněla, bylo, že členem národní ekonomické rady bude šéf prezidentské kanceláře Jiří Weigl. Další jména by mohl premiér oznámit ve čtvrtek.

Dalším členem by mohl být i bývalý ministr financí a průmyslu za ČSSD, současný šéf Asociace penzijních fondů a ekonom Jiří Rusnok. "Neoficiální, neformální nabídku jsem skutečně dostal," potvrdil Právu Rusnok, který by nabídku přijal.

Kvůli hospodářské krizi měla být původně zřízena funkce vicepremiéra pro ekonomiku, nakonec se Topolánek rozhodl vytvořit speciální poradní orgán, jehož činnost bude sám koordinovat.

Kalousek z vlády zřejmě nepůjde

Klaus s Topolánkem řešili v pondělí i zahraniční mise nebo jednání o míru na Blízkém východě.

Topolánek se na tiskové konferenci postavil i za ministra financí Miroslava Kalouska. Odmítl komentovat informace, že Kalouska chce nechat vyměnit šéf lidovců Jiří Čunek. Kalouska Topolánek označil za "nejlepšího ministra", jakého KDU-ČSL od doby svého vzniku měla, čímž dal poměrně jasně najevo, že právě jeho by se personální obměna neměla dotknout.

Klaus byl dotázán, co říká na výroky ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jenž o hlavě státu v německém tisku prohlásil, že se řídí heslem zábavního průmyslu: hlavně zůstat ve zprávách. Prezident označil ministrovo vyjádření za "žalostné a smutné", přičemž poznamenal, že je od Schwarzenberga zvyklý na "serióznější a slušnější výroky".

Reklama

Výběr článků

Načítám