Hlavní obsah

Dryml: Také jsem nevyzýval Paroubka k rezignaci, když se střílelo u Kočků

Novinky, jov

Senátor a vicehejtman Královehradeckého kraje Vladimír Dryml (ČSSD) v rozhovoru pro Novinky prohlásil, že nehodlá reagovat na pondělní výzvu hejtmana Lubomíra France (ČSSD) a neodstoupí z funkcí. Zároveň se pustil do šéfa sociální demokracie Jiřího Paroubka. Prohlásil, že jej také nevyzýval k odstoupení, když "byl případ Krakatice a když bylo střílení u Kočků".

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vladimír Dryml (ČSSD)

Článek

Hejtman Lubomír Franc vám poslal dopis, ve kterém vás vyzval, abyste opustil krajské funkce do středy 7. ledna. Jak na tuto výzvu zareagujete?

Jednání hejtmana France trošku zavání vydíráním, já svoje názory neměním a jasně jsem řekl, že nemám proč bych odstupoval. Ničeho protizákonného jsem se nedopustil, ověřoval jsem si pouze určitou informaci.

Pokud je zakázáno v této zemi si ověřovat informace a nebo pokud mi to chce ČSSD zakazovat, tak nevím, kam jsme se to dostali. Myslím si, že by prospělo všem, aby se zklidnily horké hlavy, aby se ukázalo, komu tato kauza má sloužit, kdo mě chce odstranit z kraje, komu tady vadím, když začínám dělat pořádek.

A také jsem vyzval hejtmana, jestli i on odstoupí, když se ukáže nepravdivost obvinění, která říká. On mě obviňuje z toho, že to může mít dopad na strategická rozhodnutí rady. Pan hejtman asi nepochopil, že stejně všechna strategická rozhodnutí rady musí schvalovat zastupitelstvo a tam budu sedět, ať se to panu hejtmanovi líbí nebo ne. Je to otázka nepochopení funkce hejtmana. Nechci útočit proti panu hejtmanovi, ale myslím si, že se nechává zatahovat do určitého komplotu vůči mně.

Na vaši adresu se ale vyjadřuje kriticky i šéf ČSSD Jiří Paroubek.

K panu předsedovi strany, jenom bych ho upozornil, aby si vzpomněl na případ Jourová, Schwarzová a možná i další. A hlavně, aby už si konečně uvědomil, jak to všechno vzniklo a jak to bylo kolem případu Snítilý. Možná, že tam jsou kořeny toho všeho. Jako novinář jsem se účastnil i na přípravě určitého článku o poměrech v soc. dem. v Královehradeckém kraje. Je mi líto Janka Kroupy, že novinář tady útočí proti novináři a ještě takovýmito metodami.

Jaká je souvislost mezi kauzou poslance Snítilého, který byl vyloučen kvůli prezidentské volbě z ČSSD a vaším případem?

Myslím si, že ti, o kterých mluvím, dobře vědí, o čem to celé je. Jak byla sestavována kandidátka, na čí pokyny byla sestavována, proč je sestavována takto, proč jsem se tam nemohl dostat, když jsem obdržel nejvíce preferenčních hlasů, proč se mnou nebylo jednáno.

To znamená, že volby jsou k ničemu, volby pro ČSSD, hlas voličů, nic neznamená, když nikdo nejedná s někým, který má nejméně pětkrát tolik preferencí, než ostatní. Nad tímto by se měl předseda strany zamýšlet, to jsou daleko horší věci. Já ho také nevyzýval, aby také odstoupil, když byl případ Kratatice nebo když bylo střílení u Kočků.

Paroubek vás také vyzval, abyste opustil senátorský klub ČSSD. Uděláte to?

Do Senátu mě nevolil pan předseda, ale moji voliči. A já narozdíl od pana předsedy dostávám stále více a více podpůrných stanovisek pro svoje jednání. Zlá slovíčka se lehce vyřknou, ale těžko se berou zpět. Je to otázka jednání pana předsedy. Oba dva jsme trošku horké hlavy, ale myslím si, že by nás měl spojovat zájem ČSSD a to je pro mě to nejdůležitější.

Tady byla jasná provokace proti nepohodlnému člověku ze strany soc. dem. A je mi líto, že místo, aby mi pan předseda vyjádřil podporu, tak vlastně se dostal do opačného táboru těch provokatérů. Já provokatérům neustupuji, zrovna tak, jako se neustupuje teroristům.

Ve středu zasedá senátorský klub ČSSD. Jste připraven se na něm hájit, předložit své argumenty?

Samozřejmě, včetně argumentů, které mám i v hlasové podobě, kde vlastně v médiích přiznává paní poslankyně Orgoníková, že podala určité oznámení. To má snad každý, pokud to zatím nebylo staženo z internetu.

Tvrdíte, že vůči vám došlo k řízené provokaci. Máte konkrétní podezření, kdo za ní stál?

Podal jsem trestní oznámení. Samozřejmě tuším, kdo za tím stojí, mám i některé další informace. Mohu vám říci pouze jediné, čas ukáže, kdo měl pravdu. Nechtějte, abych zasahoval do průběhu vyšetřování. Je otázka pro tajné služby, jak je možné, že se dělají tyto provokace na objednávku. Je to otázka možná i dalšího setrvání pana Langa v čele BIS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám