Hlavní obsah

Topolánek: Máme plán pro krizi v Gaze

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v pondělí na tiskové konferenci po zasedání vlády uvedl, že má scénář řešení současného konfliktu mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás v pásmu Gazy. Plán má podle jeho slov dosáhnout minimálně přerušení bojů. Na Blízkém východě je momentálně delegace EU vedená českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Topolánek hovořil s tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou a chystá se telefonovat prezidentovi USA Georgi Bushovi. 

"Máme připraven scénář, jak do té věci zasáhnout aktivněji, minimálně aby bylo dosaženo zastavení bojů,“ řekl Topolánek, který ale odmítl konkretizovat jakékoliv podrobnosti plánu.

Situace v Gaze má podle Topolánka v době českého předsednictví EU vyšší prioritu než agenda, která byla připravena s Evropskou komisí dopředu.

Schwarzenberg začal v Káhiře

Zprostředkovatelská mise EU pod vedením českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga začala v pondělí v Egyptě. Delegace má na programu setkání s egyptským prezidentem Husním Mubarakem, s vrcholnými izraelskými politiky a se zástupci palestinské samosprávy. Do téže oblasti zamířil také francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

K hlavním cílům mise patří nalezení možnosti urovnání konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás a způsob, jak pomoci v současné tíživé humanitární situaci obyvatelům pásma Gazy, uvádí se v prohlášení tiskového odboru českého ministerstva zahraničí.

Schwarzenberg navrhl Evropské komisi urychlené uvolnění tří miliónů eur (asi 80 miliónů korun) na humanitární pomoc Gaze a podle zmíněného prohlášení vítá, že EK dnes ráno uvolnění těchto prostředků oznámila.

"Musíme se teď starat o to, aby se pomoc z EU k obyvatelům Gazy dostala, aby přechody byly otevřené, aby se pomoc neztratila někde na cestě," uvedl Schwarzenberg. Česká republika už v pátek uvolnila na stejný účel pět miliónů korun.

Potužník i po faux pas zůstává mluvčím pro předsednictví

Topolánek oznámil, že jeho mluvčím pro předsednictví EU zůstává Jiří F. Potužník, který mu o víkendu nabídl rezignaci v souvislosti s nešťastně formulovaným výrokem, že izraelská akce je spíš obranná než útočná. Potužník řekl, že se s premiérem dohodli na lepší koordinaci a schvalování mediálních výstupů.

"Už nehrajeme na tom českém písečku, každý výrok je pitván a obracen,“ komentoval to Topolánek. "Výrok Jiřího Františka Potužníka byl chybný, nebyl založen na tom, co si česká diplomacie myslí. Bylo to nedorozumění," dodal premiér.

Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga Potužník udělal vážnou chybu, není to ale podle něj důvod k omluvě. Tu požaduje vlivná Kaddáfího nadace, kterou vede syn libyjského vůdce Sajf Islám Kaddáfí. Hrozí přitom vypovězením diplomatických vztahů. Slova mluvčího odsoudil i blízký spolupracovník prezidenta palestinské autonomie Mahmúda Abbáse Saíb Irikát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám