Hlavní obsah

Bursík chce fond na poplatky za emise prolétané za předsednictví

– PRAHA

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) v pondělí vládě znovu navrhne vytvoření fondu, do kterého by úřady vkládaly peníze za emise skleníkových plynů, které vyprodukují lety úředníků v době českého předsednictví Radě EU. Vznik speciálního fondu na emisní poplatky chtěl projednat s ostatními členy kabinetu naposled před Vánoci, na téma ale vůbec nedošlo. K záměru má výhrady ministerstvo průmyslu a obchodu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Strany zelených Martin Bursík

Článek

Nastřádané peníze by sloužily k opatřením proti změnám klimatu. Výtěžek by mohl být například českým příspěvkem do Adaptačního fondu OSN. K záměru Bursíka inspirovaly země předsedající Evropské unii v minulých letech. Pokud vláda návrh nepodpoří, chce Bursík program spustit jako dobrovolný.

S nápadem ministerstvo přišlo už před rokem, chtělo ho ve vládě prodiskutovat už loni na jaře, aby bylo vše připraveno k 1. lednu, kdy Česká republika převzala předsednictví Radě EU. Na program vlády se návrh dostal ale až na úplném závěru loňského roku.

Před rokem ministerstvo životního prostředí tvrdilo, že fixní výše poplatku má vycházet z množství emisí oxidu uhličitého, které vyprodukuje nejčastěji používaný typ letadla na jednoho cestujícího. Podle předběžných odhadů ministerstva by mohl poplatek u letenek po Evropě činit zhruba 80 korun.  

Anketa

Souhlasíte s návrhem ministra Bursíka na vytvoření zvláštního fondu?
Ano
14,8 %
Ne
83,2 %
Nevím
2 %
Celkem hlasovalo 2128 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám