Hlavní obsah

O víkendu začne pořádně sněžit, mráz sevře Česko ještě pevněji

Mrazivé počasí, které v České republice panuje od Vánoc, nabírá na síle. Sobota bude zřejmě nejstudenějším dnem tohoto týdne, teploty po ránu v nížinách klesnou až na -12 stupňů. Zároveň se ale konečně dočkají ti, kterým k mrazivému počasí chybí sněhová pokrývka. Na celém území ČR totiž neděli vydatně prosněží.

Článek

"Sobotní ranní teploty by měly v nížinách klesnout na minus osm až minus 12 stupňů, na horách dokonce až na minus 16 stupňů,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

V noci ze soboty na neděli pak podle ní začne přes území České republiky přecházet fronta, která přinese sněhové srážky. Sněžit bude zpočátku hlavně na Liberecku, Ústecku a Karlovarsku, kde napadne až pět centimetrů čerstvého sněhu. Sněžení se pak rozšíří na celé území, během neděle napadne v nížinách pět centimetrů, na horách až 10 centimetrů nového sněhu.

"Sněžit přestane teprve v pondělí dopoledne, kdy ranní teploty klesnou na minus pět až minus devět, přes den vystoupí na minus šest až minus dva,“ doplnila Honsová.

Mrazivý úder přijde v úterý

Příliv studeného vzduchu ze severu bude zřejmě vrcholit v úterý ráno, kdy ranní teploty i v nížinách klesnou až k minus 16 stupňům, přes den se budou držet jen mezi minus deseti až minus šesti stupni.

"Do konce týdne bude polojasno a denní teploty se budou pohybovat kolem minus dvou až mínus tří stupňů,“ slibuje Honsová "oteplení“.

Mrazivé počasí podle Honsové potrvá ještě nejméně 14 dní. Ve druhé polovině ledna by se mělo oteplovat, na jeho konci budou podle Českého hydrometeorologického úřadu denní teploty dosahovat zřejmě až pět stupňů nad nulou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám