Hlavní obsah

OBRAZEM: Úklid metropole po nočních oslavách potrvá do večera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jako po boji to ve čtvrtek brzy ráno vypadalo v centru silvestrovských oslav v Praze. Především na Václavském náměstí, ale i na Staroměstském náměstí a v okolí Karlova mostu hyzdily ulice hromady lahví od sektu, střepů, plastových kelímků i papírových obalů od pyrotechniky.

Článek

Ještě v době, kdy viníci tohoto nepořádku vyspávali, začaly spoušť likvidovat za pomoci techniky i košťat desítky lidí, což potrvá až do podvečera.

foto: ČTK/Michal Doležal

"Ruční práce je stále nenahraditelná. Zvlášť na Václavském náměstí, kde byla po oslavách za přítomnosti televizních kamer situace, co se pořádku týče, opravdu kalamitní," řekl František Hodan ze závodu údržby komunikací Pražských služeb. Odhadl však, že před polednem by měla být i tato část centra metropole zhruba uklizena.

foto: ČTK/Michal Doležal

"I letos jsme do ulic instalovali 11 velkoobjemových kontejnerů, což činí 110 kubíků odpadu o hmotnosti zhruba 60 tun," řekl Hodan. Od časných ranních hodin, kdy byla ještě tma a teploty klesaly pod minus pět stupňů, se v ulicích činilo 140 pracovníků, z toho 110 metařů.

foto: ČTK/Michal Doležal

"Košťata jsou totiž stále nejlepší a v některých případech je nelze nahradit. Zvlášť na místech, kde je spousta stánků, zákoutí a dopravních značek, které je nutno obmést," dodal.

foto: ČTK/Michal Doležal

Stejně jako metaři měli plné ruce práce i ti, kteří rozebírali zábrany a konstrukce pódia a stanoviště kamer i osvětlení televizního přenosu. Začali pracovat ještě v noci a už v časném dopoledni odvážely kamiony stavební díly z horní části Václavského náměstí pryč.

foto: ČTK/Michal Doležal

Podle mluvčího Technické správy komunikací hlavního města Prahy Tomáše Mrázka potrvá dočišťování komunikací až do dnešního podvečera. Přivítal to, že nesněžilo, což úklid zjednodušilo, neboť bylo možno využít samosběrných vozů s válcovými čelními kartáči. Na Staroměstském náměstí byly nově přistaveny čtyři kontejnery na sklo.

foto: ČTK/Zdeněk Matoušek

Odstraňování nepořádku po novoročních oslavách si vyžádá téměř jeden milión korun.

foto: ČTK/Zdeněk Matoušek

foto: ČTK/Zdeněk Matouše

Reklama

Výběr článků

Načítám