Hlavní obsah

Bezdomovcům jde v současných mrazech o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazivé počasí, které v posledních dnech zasáhlo Českou republiku, znamená krizovou situaci pro lidi, kteří z různých příčin přišli o střechu nad hlavou. Ubytovny po celé zemi praskají ve švech a přibývá případů, kdy bezdomovci na ulici prostě umrznou.

Článek

Kvůli teplotám pod bodem mrazu narůstá počet obětí z řad bezdomovců, kteří  sahají po alkoholu, aby se zdánlivě zahřáli. Posledním případem je úmrtí třiačtyřicetileté bezdomovkyně ve Frenštátu pod Radhoštěm, která byla v okolí známa holdováním alkoholu.

"Byla pokryta sněhem. Naposledy ji živou viděli zhruba před třemi nebo čtyřmi dny. Přivolaný lékař nezjistil cizí zavinění. Nařízena byla zdravotní pitva," uvedla mluvčí.

Mrazy posledních dní si svou daň mezi bezdomovci vybraly už i v Ostravě. Bezdomovkyně tam na podchlazení zemřela těsně před Štědrým dnem v ostravské fakultní nemocnici.

Kapacita azylových zařízení nestačí

Lidé bez domova vyhledávají teplo a bezpečí azylových domů, kde se mohou najíst a vyspat. Kapacita těchto zařízení na Moravě i v Čechách mnohdy nestačí a meteorologická předpověď zatím úlevu nepřináší

Volná lůžka na ubytovnách rapidně ubývají ve všech krajích. Lepší je situace na Ústecku, kde se ještě před koncem roku mohou ubytovat ženy s dětmi, a Vysočině, kde své místo mohou naleznout naopak muži. Paradoxně také proto, že mnozí z těch, kteří ve zdejších azylových domech již ubytováni byli, nedodržovali základní ubytovací pravidla, a skončili opět na ulici.

Ubytování jen bez alkoholu

Alkohol a návykové látky jsou hlavními překážkami, kvůli nimž bezdomovci nemohou sehnat střechu nad hlavou. Lidi pod vlivem těchto látek totiž nemohou pracovníci azylových domů přijmout.

Na Pardubicku i na Hradecku hledají bezdomovci závislí na alkoholu či drogách jiný způsob, jak přečkat mrazivou noc, než využít noclehárny a azylové domy. Už od listopadu, kdy začalo chladné počasí, je plná noclehárna Oblastní charity v Hradci Králové. Letošní novinkou je to, že poskytuje azyl i ženám. Služby rozšířily před letošní zimou azylové domy v Libereckém kraji, které přidaly pár dalších lůžek. Počátkem ledna se v Liberci otevře noclehárna pro bezdomovce.

Na Moravě už je také plno

Zaplněny jsou noclehárny i denní centra na Moravě. V Brně zůstávají volná místa v azylových domech - je o ně totiž menší zájem, protože podmínkou pro pobyt je například aktivní hledání práce.

Téměř zaplněna je ostravská noclehárna Armády spásy s 50 místy. Na nezájem lidí z ulice si nemůže stěžovat noclehárna olomouckého střediska Samaritán pro lidi bez domova. "V posledních dnech je její kapacita zcela naplněná. Situaci řešíme tak, že na noclehárnu dáváme přistýlky. V okamžiku, kdy ani to nebude stačit, necháme u nás klienty alespoň posedět tak, aby nemuseli být na mrazu," uvedla vedoucí střediska Leona Martinková.

Téměř plné jsou i azylové domy na Zlínsku a v Karlovarském kraji, obsazena je už několik týdnů i jediná noclehárna pro bezdomovce v Plzeňském kraji - Domov svatého Františka v Plzni, kde všech 30 lůžek bývá každou noc zaplněných, dalších pět až deset lidí dostává večer alespoň židli, aby na ní mohli přečkat do rána.

Pražské ubytovny pro bezdomovce už dokonce denně odmítají desítky lidí. Volno je zatím v hlavním městě v ubytovnách, kde platí přísnější režim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám