Hlavní obsah

Polednová může do vězení, ale musí mít speciální péči, tvrdí znalec

– PRAHA
Právo, Radim Vaculík

Bývalá dělnická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová (87) je schopná nastoupit svůj šestiletý trest za podíl na justiční vraždě političky Milady Horákové a dalších tří mužů z roku 1950. To jsou závěry znaleckého posudku, který v pondělí obdržel soudce Petr Braun. Má to ale jeden háček. Věznice, do které by prakticky slepá Polednová zamířila, musí splnit podmínky týkající se péče o nemocnou. A to nebude jednoduché.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová - Polednová u soudu.

Článek

Braun, který má případ Polednové od počátku na starosti, v pondělí přiznal, že mu závěry znalce pořádně zamotaly hlavu. Právě jeho senát musí určit, zda je odsouzená zdravotně schopná do vězení zamířit.

Vzhledem k tomu, že nejvážnější problémy má prý Polednová se zrakem, požádal soudce o posudek renomovaného plzeňského očního specialistu Pavla Těšínského. A závěry tohoto soudního znalce byly pro Brauna překvapivé.

Když bude péče, půjde to

Přestože bývalá prokurátorka podle něj trpí praktickou slepotou, může dle mínění Těšínského za určité pravidelné péče, například v plzeňské věznici Bory, svůj trest absolvovat. Polednová by musela mít dostatečně osvětlenou vězeňskou celu, zajištěnou pomoc při stravování a pohybu v cele i dalších prostorách věznice, trvalý ošetřovatelský dozor, dále také pomoc při podávání léků a pravidelné kontroly očním lékařem.

„Za předpokladu, že shora uvedené podmínky budou splněny, může JUDr. Polednová nastoupit k výkonu trestu bez většího nebezpečí, že se její zrak zhorší v důsledku věznění. Zrak se jí totiž může dál zhoršovat, i když zůstane v domácím prostředí,“ ocitoval exkluzívně Právu verdikt znalce Těšínského Braun, který tak nyní musí řešit velké dilema.

Ještě koncem října byl pevně přesvědčen o tom, že o rok odloží Polednové nástup trestu, nyní už si tak jistý není. „Jsem v tuto chvíli na rozpacích. Formálně napíšu řediteli borské věznice, zda je schopen tam takové podmínky odsouzené zajistit. Pokud ne, pak ten výkon trestu odložím. Když ano, tak by teoreticky nástup výkonu trestu přicházel do úvahy,“ připustil Braun.

Druhým dechem ale dodal, že posudek se zabýval pouze jedním z několika zdravotních problémů, kterými Polednová údajně trpí. Braun tak podle svých slov bude muset vzít v potaz i další možné komplikace, které by mohly v případě odchodu Polednové za mříže nastat. Především jde o její vysoký věk a špatnou pohyblivost, a tedy hrozící nebezpečí pádů či zlomení končetin. Proto je Braun i nadále více nakloněn variantě, že nakonec nástup trestu bývalé prokurátorce přece jen odloží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám