Hlavní obsah

Bývalé vedení ztrátové nemocnice si vyplatilo na odstupném milióny

Právo, Novinky, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENEŠOV

Zlatý padák ve výši kolem šesti miliónů korun si vyplatilo bývalé vedení benešovské nemocnice v čele s ředitelem Miroslavem Petríkem. Ten dostal dva milióny, přičemž si celkem letos vydělal 3,6 miliónu korun.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

Středočeský hejtman David Rath šéfa benešovské nemocnice Miroslava Petríka před několika týdny odvolal.

Článek

Jak Právu potvrdil hejtman David Rath (ČSSD), případ chce vedení kraje předat policii a pokusí se peníze získat zpět. To proto, že Petrík a jeho lidé se takto nadstandardně ohodnotili za situace, kdy je nemocnice ve ztrátě. „Mohu potvrdit, že jsme v minusu, a to 35 miliónů korun,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Petr Bálek.

Petrík své odstupné v pondělních Hospodářských novinách obhajoval tím, že si je zaslouží za svou práci pro nemocnici. V pondělí už nebral telefon. „Ohodnotil sám sebe. Ředitele firmy, která se dostane do takové nouze, že nemá na platy, by v soukromém sektoru vyhodili,“ namítal hejtman Rath.

Nebylo na platy sester

Zjištění o vysokém odstupném není výsledkem auditů, který si vedení kraje nechává v nemocnicích udělat. „V nemocnici nebylo na platy sester a dalších zdravotníků, tak jsme hledali, proč. Zjistili jsme takovouhle šokující věc,“ hodnotil Rath, podle něhož tím byl ohrožen chod nemocnice, která si musela na platy půjčit. „Necháváme zjistit, zda se nejedná o trestný čin zpronevěry nebo krádeže.

Bývalý hejtman Petr Bendl (ODS), za jehož vlády Petrík nastoupil do funkce, označil vysoké odstupné za amorální a uvedl, že o něm nevěděl.

"Trochu podobná situace se vyskytla i v Kladně, i když ne v takovém rozsahu,“ dodal Rath. Nejde tam o miliónové částky ale o sumy v řádu desetitisíců a statisíců.

Rath ihned po nástupu do funkce středočeského hejtmana odvolal z funkcí ředitele nemocnic v Benešově, Kladně, Kolíně, Příbrami a Mladé Boleslavi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám