Hlavní obsah

Českým pacientům hrozí nedostatek životně důležitého léku

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku může v krátké době na trhu chybět životně důležitý lék Noradrenalin, který dodává nemocnicím český výrobce Zentiva. Firma totiž za něj dostává nižší cenu, než jaké jsou její výrobní náklady. I když Státní ústav pro kontrolu léčiv uznal, že cenu léku je nutné zvýšit, rozhodnutí napadla Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Článek

Ministerstvo zdravotnictví, které ještě nerozhodlo, má osud léku ve svých rukou.

"Bez tohoto léku se neobejde žádný invazivní zákrok, tedy například operace,“ sdělila Právu doktorka Renáta Horká, lékařská ředitelka Zentivy.

"Dva roky jednáme o zvýšení ceny Noradrenalinu. Tento lék totiž dodáváme na trh za cenu, která je daleko nejnižší, než za kterou ho dodává kterýkoli jiný výrobce v Evropské unii,“ tvrdí doktorka Horká.

Podle ní už několik let Zentiva tento přípravek dodává na domácí trh se ztrátou, opakovaně žádá o zvýšení jeho ceny. "Chceme, aby se alespoň pokryly výrobní a distribuční náklady,“ dodala Horká.

Noradrenalin je nenahraditelný

Vysvětlila, proč je pro pacienta přípravek nenahraditelný: "Po jeho aplikaci dochází ke zvýšení krevního tlaku a zvýšení odporu cév při současném zvýšení výkonnosti levé komory srdeční. Tento efekt je u noradrenalinu unikátní a je dán jeho mechanismem účinku. Lék je pro pacienty s těžkou hypotenzí, tedy nízkým krevním tlakem, prakticky nenahraditelný a o náhradě lze uvažovat pouze u některých pacientů, a to léčivy, která jsou významně nákladnější,“ uvedla doktorka Horká.

Ústav požadavek Zentivy uznal

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SUKL) při revizi maximálních cen léků svým rozhodnutím jednoznačně potvrdil, že cena noradrenalinu je výrazně nejnižší ve srovnání s evropskými státy a navrhl tuto cenu zcela v souladu se stanovenými pravidly zvýšit.

Vůči tomu ale podala odvolání Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

"Maximální cena Noradrenalinu je nyní 51,6 Kč a SUKL jeho cenu stanovil na 97,6 koruny. Požádali jsme ministerstvo zdravotnictví, aby rozhodnutí SUKL zrušilo,“ řekl Právu Jiří Rod, mluvčí VZP.

Dodal, že mluvit o výpadku je předčasné, protože odvolání pojišťovny se v současné době vyřizuje a předjímat konečné rozhodnutí nelze.

Navíc prý lék je možné nahradit jiným s obdobným účinkem, tvrdí Rod. K tomu doktorka Horká uvedla: "Ano, ale pouze u některých pacientů a v některých indikacích, ale za podstatně vyšší náklady.“

Ministerstvo zatím nerozhodlo

"Je to boj o cenu. Na prvním místě pro ministerstvo zdravotnictví ale je zajistit dostupnost tohoto léku,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

"Jestli bude zahraniční stejný lék lacinější než domácí, pak se nedivím pojišťovnám, že ho budou nakupovat ze zahraničí. Žádné rozhodnutí ministerstva ale v případě Noradrenalinu a odvolání VZP ještě nepadlo,“ dodal Cikrt.

Zentiva zatím neuvažuje o zastavení výroby pro ni prodělečného Noradrenalinu a čeká na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví.

"Pokud by Noradrenalin nebyl, bylo by to opravdu moc špatné. Je to život zachraňující preparát,“ řekl Právu profesor Jan Bultas, kardiolog ze 3. lékařské fakulty UK. "V některých indikacích se nahradit nedá. Pro jednotky intenzivní péče by takový stav byl velmi špatný,“ řekl profesor.

Reklama

Výběr článků

Načítám