Hlavní obsah

OBRAZEM: Otužilci se koupali ve Vltavě za mrazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již tradičně se na Štěpána závodili otužilci ve Vltavě. Nic na tom nezměnil ani mráz, teplota vzduchu byla minus tři stupně, voda měla 3,8 stupně. Letošního Memoriálu Alfréda Nikodéma zúčastnilo 126 plavců, což je nejvíce od roku 1989. Nejstarším otužilcem byl olomoucký Ladislav Nicek, který letos oslavil 95 let. Nejstarší ženou byla sedmaosmdesátiletá Božena Černá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejstarším otužilcem byl olomoucký Ladislav Nicek, který letos oslavil 95 let.

Článek

Na nejdelší 750metrovou trať Memoriálu Františka Venclovského se vydalo 47 mužů a sedm žen. Nejrychlejším mužem na této trati byl brněnský plavec, přemožitel kanálu La Manche David Čech. Nejrychlejší plavkyní na stejné trati byla Dana Pročková.

:.Letošní účast na Memoriálu Alfreda Nikodéma v Praze byla největší od roku 1989.foto: Právo/Milan Malíček

Mezi borci, kteří se nezalekli ledové vody, byli nejlepší plavci z Českého poháru v zimním plavání. Kromě vítěze Čecha také další přemožitelé La Manche Petr Mihola či operní pěvec Richard Haan. Plavci byli nejen z Česka, ale i ze Slovenska a Německa. 

:.Voda měla plus 3,8 stupně Celsiafoto: ČTK/Eva Kořínková

Poprvé o Vánocích plavali ve Vltavě otužilci v roce 1923. Největší zimu zažili v roce 1946. Plavat se tehdy mělo u Železničního mostu. Teplota vzduchu ale klesla na 25 stupňů pod nulu a pořadatelům nepomohly ani sekyry, jimiž led rozbíjeli. Voda totiž okamžitě zamrzala, takže plavat se nakonec nedalo.

Nejvíce otužilců se zúčastnilo 30. ročníku memoriálu v roce 1976. Zaplavat si jich tenkrát přišlo k Národnímu divadlu 214.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám