Hlavní obsah

V Česku mrzne, na horách je přes půl metru sněhu

Předpověď počasí nezklamala a do Česka skutečně přišly mrazy. V celé republice v pátek ráno mrzlo, teploty klesaly až k minus deseti stupňům, na části území i sněžilo. Milovníci lyžování tak mohou vyrazit za zimními radovánkami na hory. Silničáři ale varují, že horské silnice pokrývá zledovatělý sníh.

Článek

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu byl kolem osmé hodiny ranní největší mráz na území Čech, kde například na Karlovarsku či v Orlických horách teplota klesla pod šest stupňů pod nulou. V Praze, středních a západních Čechách či na Ústecku bylo kolem minus čtyř stupňů.

Jen lehce pod nulou se teploty dostaly na území Moravy, kde bylo od minus jednoho do minus dvou stupňů.

Sněhová pokrývka ve vybraných lyžařských střediscích v ČR (v cm):
Ovčárna-Praděd60
Medvědín Horní Míseč55
Boží Dar - Neklid50
Klínovec50
Říčky v Orlických horách35
Více informací o sněhové pokrývce najdete ZDE

Při cestě do tuzemských hor by si lidé měli dávat pozor na zledovatělý sníh. Například na silnicích Vsetínska se místy tvoří sněhové jazyky, dopravu navíc komplikovaly mlhy. Na vozovkách druhé a třetí třídy leží místy ujetá vrstva sněhu do dvou centimetrů, v horských oblastech pak do šesti centimetrů. Komunikace jsou sice propluhované a kryté posypem, silničáři i přesto nabádají řidiče k opatrnosti. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

V ostatních částech Zlínského kraje jsou komunikace holé, suché, sjízdné bez omezení. Teplota v regionu se pohybuje od minus pěti do minus jednoho stupně Celsia.

Obdobná situace je v Orlických horách. Ve výše položených částech Orlických hor leží na vozovkách zledovatělý sníh ošetřený posypem. Silnice prvních tříd na východě Čech jsou až na výjimku na Orlickoústecku sjízdné bez omezení. Kromě Orlických hor by řidiči měli být opatrní právě na Orlickoústecku, kde ve vyšších polohách hrozí lokální námrazy. Místy rozbředlý sníh zůstává na Suchém Vrchu na silnici I/11.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám