Hlavní obsah

Řidiče ohrožuje námraza a sníh, silničáři doporučují opatrnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ochlazení a nadílka čerstvého sněhu mohou zkomplikovat jízdu motoristům zejména na Šumavě a také na východě Čech. Pokles teplot způsobil, že se na řadě komunikací zejména ve vyšších polohách vyskytuje námraza. V příštích dnech se ale podle předpovědi vyskytne minimum srážek, nebezpečí na silnicích proto nebude tak akutní.

Článek

V jihočeské části Šumavy napadlo kolem pěti centimetrů sněhu. Řidiči by tam proto měli jezdit opatrně. Na Prachaticku sníh leží i na komunikacích první třídy, silničáři nyní vozovky upravují, vyplývá z informací Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

V ostatním částech kraje jsou silnice jen mokré a sjízdné bez omezení. Teploty se v kraji pohybují většinou těsně nad nulou. Je zataženo s deštěm či mrholením, je bezvětří a není snížená viditelnost.

Silničáři na východě Čech varují před námrazou

Silničáři na východě Čech varují motoristy před rizikem námrazy a náledí. V horských oblastech Rychnovska či v okolí Lanškrouna leží na silnicích uježděná vrstva sněhu, která je místy zledovatělá. Všechny komunikace v Královéhradeckém a Pardubickém kraji jsou s opatrností sjízdné, informovali silničáři na svých webových stránkách.

Na většině území Hradecka a Pardubicka klesly teploty pod bod mrazu, na východě Čech je polojasno. Možnost namrzání vozovek hrozí například na Orlickoústecku či na Pardubicku. Podle meteorologů by dnes na východě Čech mělo být převážně oblačno, místy sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupají jeden stupeň Celsia nad bod mrazu.

Na severu Moravy od rána sněží

"Od rána připadlo tři až pět centimetrů sněhu,“ hlásil dispečer bruntálského střediska Správy a údržby silnic Moravskoslezského kraje. Obdobná situace panuje i na Opavsku, Novojičínsku, Ostravsku a Frýdecko-Místecku. Silnice ošetřených chemicky jsou buď mokré nebo na nich leží rozbředlá vrstva sněhu, na ostatních cestách na severu Moravy a ve Slezsku leží tenká uježděná vrstva sněhu.

Podle Radima Pavlici, náčelníka Horské služby v Beskydech, napadlo během Štědrého dne na beskydských vrcholcích pět až 15 centimetrů sněhu. "Nejvíce sněhu, 55 centimetrů, je na Lysé hoře, na ostatních kopcích je dvacet až pětadvacet centimetrů,“ popsal Pavlica stávající sněhovou situaci v Beskydech s tím, že minusové teploty by se moravskoslezském pohoří mělo udržet i v následujících dnech.

"Některé lyžařské areály se tak spustí již o zítřejším druhém svátku vánočním,“ dodal náčelník Horské služby.  

Na severu Olomouckého kraje sněžilo, silnice jsou sjízdné

Noční sněhové přeháňky má za sebou hornatý sever Olomouckého kraje, tedy okresy Šumperk a Jeseník. Dispečer správy silnic Pavel Švestka řekl, že silnice jsou ošetřené a sjízdné, ale řidiči by měli být opatrní.

"Ve vyšších polohách leží na vozovkách po chemickém posypu rozbředlá vrstva sněhu, případně souvislá ujetá vrstva sněhu posypaná inertním materiálem," uvedl Švestka. Podle něj mohou vzhledem k teplotám okolo minus sedmi stupňů silnice místy namrzat.

Na případné námrazy upozorňují silničáři i ve vyšších polohách na Přerovsku. V nížinách jsou silnice holé a suché. Stejně vypadají i dálnice a rychlostní komunikace v regionu.

Ve vyšších polohách Zlínského kraje leží na silnicích sníh

Silnice ve vyšších polohách Zlínského kraje jsou sjízdné se zvýšenou opatrnostní. V horských oblastech leží ujetá vrstva sněhu krytá inertním posypem. Na komunikacích zejména Vsetínska leží místy rozbředlý sníh po chemické ošetření. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Silnice na Kroměřížsku, Zlínsku a Uherskohradišťsku jsou většinou holé, vlhké a sjízdné bez omezení. Teplota ve Zlínském kraji se pohybuje od mínus dvou do plus jednoho stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám