Hlavní obsah

Novou stranu konkurující ODS představí Mach v polovině ledna

Novinky, jas
PRAHA

Nová politická strana, o jejímž vzniku se hovoří v souvislosti se šéfem Centra pro ekonomiku Petrem Machem, bude oficiálně představena 12. ledna. Mach to potvrdil Novinkám s tím, že strana vznikne až v okamžiku, kdy ji zaregistruje ministerstvo vnitra.

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Petr Mach, ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

Článek

O vzniku nových uskupení se začalo spekulovat ještě před kongresem Občanské demokratické strany, na němž se její dlouholetý předseda a nynější prezident Václav Klaus vzdal čestného předsednictví.

Nová strana by dle dřívějších Machových vyjádření chtěla oslovit především pravicové voliče, kteří se neztotožňují se současným směřováním ODS.

Mach nechtěl o nové straně prozradit nic bližšího s tím, že název i personální složení přípravného výboru bude představeno až v lednu.

Mach již před časem prohlásil, že nová strana by chtěla o přízeň voličů usilovat již v nadcházejícím roce, kdy se uskuteční volby do Evropského parlamentu. V této souvislosti média spekulovala o možné podpoře nového uskupení ze strany prezidenta  Klause, který se stejně jako Mach netají euroskeptickými názory.

O vzniku nové pravicové strany se hovoří i v souvislosti se spoluzakladatelem ODS Petrem Havlíkem. Ten však na rozdíl od Macha hodlá aktivity chystaného hnutí směřovat až k parlamentním volbám v roce 2010.

Reklama

Související články

Klausův poradce Mach spouští novou stranu

Výkonný ředitel Klausova Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach už připravil prohlášení o vzniku nové pravicové euroskeptické strany. "Řekl bych,...

Výběr článků

Načítám