Hlavní obsah

Ředitel brněnské úrazovky po pár týdnech rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nový ředitel brněnské úrazové nemocnice František Jimramovský rezignoval. Ve funkci je přitom teprve několik týdnů. Rezignaci zdůvodnil obrovským tlakem ze strany odpůrců změn v nemocnici. Ti prý tlačí nejen na něj, ale i jeho rodinu. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek rezignaci přijal. Vedením Úrazové nemocnice byl pověřen ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Článek

"Jsem konsternován z toho, kam až může vést politizace výsostně odborného a manažerského problému. Jestliže je do nátlaku na ředitele zatažena i rodina a cítí se ohrožena, nemám jinou možnost, než rezignaci pana ředitele přijmout. Přitom se jedná o renomovaného lékaře a zkušeného manažera, který pouze plnil zadání ministerstva zdravotnictví a důsledně dodržoval zákony této země,“ uvedl ministr Tomáš Julínek.

Ministerstvo vede s krajem spor o zachování nemocnice. Ministerstvo navrhlo zdravotnické zařízení zrušit, proti se vyslovilo město a také kraj, v jehož čele usedli po říjnových krajských volbách zástupci ČSSD v čele s hejtmanem Michalem Haškem.

Zrušení nemocnice má zabránit zákon o převodu nemocnice na město Brno, který už schválil parlament a musí ho ještě podepsat prezident.

V kauze padlo několik trestních oznámení

Jimramovský se do konfliktu s aktivními zaměstnanci nemocnice činnými v odborech dostal například kvůli přístrojům. Podepsal smlouvy, díky nimž ministerstvo veškerou techniku Úrazové nemocnice převedlo do majetku Fakultní nemocnice Brno. Počítá se s tím, že část přístrojů se odveze do nově otevřeného traumacentra ve fakultní nemocnici, část jich v úrazové zůstane.

Odboráři jsou však proti jakémukoliv transportu techniky a v minulosti uvedli, že přístroje budou bránit. Kvůli ministrovým krokům podali také trestní oznámení.

Trestní oznámení podal podle ministerstva kvůli dění v nemocnici a nátlakům i Jimramovský. Na jaký trestný čin se vztahuje, ministerstvo neuvedlo. Julínek ani Jimramovský se podle mluvčího ministerstva Tomáše Cikrta nebudou k věci dále vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám