Hlavní obsah

VIDEO: Paroubek kvůli poplatkům hrozí svržením vlády

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí znovu pohrozil vládě vyvoláním hlasování o nedůvěře, pokud koalice provede změny ve zdravotnických poplatcích bez dohody se sociálními demokraty. Prohlásil dokonce, že to bude "casus belli", tedy důvod k válce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci

Článek

"Pokud budete zasahovat do těchto poplatků, bude to konec vaší vlády,“ prohlásil v pondělí na tiskové konferenci.

Podle Paroubka si vládní koalice sama odpovídá za páteční porážku ve Sněmovně, kde prohrála souboj o poplatky ve zdravotnictví a o pokračování zahraničních vojenských misí.

"Nechápu, proč je ten křik soustředěn na nás. Vláda je prostě menšinová,“ řekl Paroubek. Na adresu Topolánka pak prohlásil: "To je jenom kouřová clona a odvádění pozornosti od rozkladu vládní koalice ... co blábolí o nějaké krvi našich vojáků?“ pokračoval Paroubek v narážce na kritiku, která se na něj snesla za to, že ČSSD nepodpořila misi v Afghánistánu.

V souvislosti s možným hlasováním o nedůvěře Paroubek vládu varoval, že nemá dostatek hlasů pro to, aby přežila. "My víme, že pokud by bylo to hlasování dnes, tak by tato vláda těžko získávala hlasy,“ sdělil.

Naposledy hrozil Paroubek hlasováním o nedůvěře v pátek, když požadoval vyšetření kauzy bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa. Podezírá ministra vnitra Ivana Langera z toho, že do vyšetřování zasahuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám