Hlavní obsah

Na hory se žene vichřice, v Praze bude 10 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod studené fronty, která postupuje přes severní Německo a Polsko směrem k území České republiky, bude během pondělí a úterý doprovázet velmi silný vítr, který by na horách měl v nárazech dosáhnout až intenzity vichřice. Zároveň vrcholí příliv teplého vzduchu od jihu, díky kterému se například v Praze očekávají teploty až kolem deseti stupňů.

Článek

"Numerické modely ukazují, že vítr bude během pondělí zesilovat a zasáhne tentokrát hlavně Krušné hory a Krkonoše, tedy paradoxně lokality, kde jsou teď nejlepší podmínky pro lyžování,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Na hřebenech Krušných hor a Krkonoš, ale i v Jizerských a Orlických horách, v  Jeseníkách a v Beskydech by podle ní měl vítr dosáhnout v nárazech rychlosti až 110 kilometrů v hodině, což odpovídá intenzitě vichřice. Vítr začne slábnout až v úterý večer, do té doby bude podle předpovědi dosahovat v nárazech rychlosti kolem 100 km/h.

Závěr roku bude mrazivý

"Dnes proudí do České republiky velmi teplý vzduch od jihu, teploty by například v Praze měly dosáhnout až deseti stupňů, což je na toto období velmi nadprůměrná hodnota,“ řekla Honsová.

"V noci k nám ale pronikne chladný vzduch od severu,“ dodala s tím, že v úterý už se teploty budou pohybovat jen do šesti stupňů. Ochlazování bude pokračovat i na Štědrý den, kdy budou teploty kolísat mezi minus jedním až plus třemi stupni.

"Od 25. prosince čekáme mrazivé dny, to znamená, že teplota po celých 24 hodin nepřesáhne nulu,“ uvedla Honsová s tím, že velmi chladno bude až do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám