Hlavní obsah

Sněmovna odhlasovala zrušení poplatků ve zdravotnictví

PRAHA
Aktualizováno

Sněmovna v pátek odhlasovala zrušení poplatků ve zdravotnictví. Prosadila ho levice s pomocí části koaličních poslanců. Očekává se, že rozhodnutí zvrátí Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath ne Sněmovně

Článek

"Téměř po roce je šance zrušit poplatky ministra Julínka a této vlády, děkujeme, že jste vyslyšeli hlas lidí," řekl poslancům po hlasování David Rath (ČSSD). Pro zrušení hlasovalo 97 poslanců. Ve Sněmovně chyběli poslanci Juraj Raninec, Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel, Jan Klas a Libor Ježek.

Část poslaneckého klubu KDU-ČSL po hlasování prohlásila, že chce, aby se Ludvík Hovorka vzdal poslaneckého mandátu. Podle předsedy klubu Pavla Severy poslancům vadí, že na něj při hlasování není spolehnutí. Hovorka, který se zdržel hlasování, Právu řekl, že se nevzdá v žádném případě. 

David Rath (ČSSD) sebevědomým gestem ukazuje, jak skončily poplatky.foto: ČTK/Zbyněk Stanislav

Premiér Mirek Topolánek novinářům řekl, že vláda připraví nové návrhy pro jednání Senátu tak, aby norma byla přijatelná pro koalici i pro nezařazené poslance. Pokud by Senát sněmovně zákon s návrhy změn vrátil, byl by v dolní komoře k jeho přijetí potřeba 101 hlas. Poté by normu dostal k podpisu prezident. "Jsem přesvědčen, že se sem nad rozumnou verzí, nad rozumným kompromisem ze Senátu ještě vrátíme," uvedl šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Podle Topolánka k dnešnímu výsledku přispělo i to, že koaliční řady nebyly kompletní. "Dva poslanci, což je unikátní situace, byli odvezeni do nemocnice - pan poslanec (Libor) Ježek (ODS) s akutním zánětem slepého střeva, pan poslanec (Jan) Klas (ODS) je v nemocnici také," řekl premiér. To, že opozice nemocné nevypárovala, pokládá za "další destrukci" slušnosti ve sněmovně.

Šéf lidoveckého poslaneckého klubu Pavel Severa navrhoval původně projednávání zákona o rušení poplatků přerušit do 25. ledna. Koalice a opozice by podle něj měly dost času na nalezení shody na kompromisním řešení a vyhnuly by se "silovému prohlasování".

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) uvedl, že zrušení poplatků by znamenalo výpadek několika miliard korun. Jen letos do zdravotnictví přinesly kolem pěti miliard a přispěly i k úsporám výdajů pojišťoven například za levné léky, uvedl ministr. Dodal, že peníze se mohly přesměrovat do nákladné léčby vážných chorob.

Nemocnice se bojí, že přijdou o milióny

Ředitel pražské Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík, který je jeden z představitelů pražské ČSSD, Právu řekl, že pokud poslanci zruší poplatky u dětí a seniorů, nemocnice přijde o desítky miliónů korun. "Předpokládáme, že letos na poplatcích vybereme 45 miliónů korun. Dvě třetiny péče spotřebují děti a senioři. Z toho se dá odvodit, o kolik peněz by nemocnice přišla,“ uvedl Ludvík. Nemocnice využívá peněz z poplatků na krytí zvýšených nákladů na léčení pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám