Hlavní obsah

Poslanci odmítli armádní mise, vláda je prodloužila alespoň o dva měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vláda v pátek večer rozhodla o prodloužení mise českých vojáků v Afghánistánu alespoň o dva měsíce, na více již nemá právo. Sněmovna předtím nepodpořila plán ministerstva obrany na vyslání českých vojáků do misí v zahraničí v příštím roce. Návrh neprošel ani poté, co premiér Mirek Topolánek vyšel opozici vstříc, slíbil nižší rozšíření mise ISAF v Afghánistánu i ukončení české účasti v protiteroristické operaci Trvalá svoboda ke konci roku 2009 ve stejné zemi.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Premiér Mirek Topolánek mezi vojáky v Afghánistánu

Článek

Pro návrh hlasovalo 99 poslanců, potřeba bylo 101 hlasů. Viditelně zklamaný Topolánek krátce po rozhodnutí prohlásil, že za výsledek hlasování se stydí. "Neprohrála koalice, prohráli jste vy, kolegové vlevo," řekl směrem do míst, kde sedí opoziční poslanci z ČSSD a KSČM.

Topolánek chtěl ustoupit

Premiér Mirek Topolánek (ODS) vyšel před hlasováním ve Sněmovně vstříc opoziční ČSSD a při projednávání plánu zahraničních misí české armády v roce 2009 navrhl omezit počet vojáků vyslaných do mise ISAF v Afghánistánu na 500 osob. Chce také v příštím roce ukončit zapojení českých vojenských specialistů v protiteroristické operaci Trvalá svoboda v téže zemi.

"Berte to jako závazek, který nabízím Sněmovně jménem vlády," potvrdila Topolánkova slova ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Počet vojáků v misi ISAF podle ní v příštím roce nepřekročí 480. Původní plán armády počítal s navýšením počtů v českém Provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v provincii Lógar ze současných 415 na 645 lidí za rok. Jednotlivé kontingenty se střídají po půl roce, letos v PRT bylo vždy něco přes dvě stě osob. Mít valstní PRT je přitom prestižní záležitost.

Mise Trvalá svoboda, v níž vojáci 601. skupiny speciálních sil bojují na jihu Afghánistánu v provincii Uruzgán s bojovníky hnutí Tálibán, podle Parkanové k závěru roku 2009 skončí. V Uruzgánu poskytují orchanu základně Nizozemců.

Ukončení tohoto vojenského angažmá a snížení původního návrhu ministerstva obrany pro Afghánistán byly hlavní požadavky ČSSD pro podporu plánu misí. Situace na jihu je horší než v Lógaru.

Poslanci několik hodin o problematice diskutovali. Dnešnímu jednání Sněmovny předcházela složitá zákulisní vyjednávání. Sociální demokraté totiž mise odmítali podpořit.

Těžká situace na bitevním poli v Afghánistánu

Mezinárodní síly ISAF i americká armáda čelí v poslední dvou letech v Afghánistánu narůstající aktivitě radikálního hnutí Tálibán, které nyní působí nejméně na polovině, ale možná až třech čtvrtinách území země. Letos byl Tálibán nejaktivnější od počátku konfliktu 2001.

NATO poslední dva roky opakovaně vyzývá členské země, aby posílily své kontingenty v Afghánistánu. Spojené státy už oznámily, že příští rok vyšlou do země další tři brigády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám