Hlavní obsah

Do Prahy přiletěli lékaři z polní nemocnice v Kábulu

PRAHA

Do Prahy v pátek odpoledne přiletělo z Afghánistánu posledních 39 vojenských lékařů, členů zdravotnického personálu pátého kontingentu polní nemocnice a příslušníků chemické jednotky. Armáda tak ukončila stahování polní nemocnice z Kábulu, které zahájila v létě. Češi v Kábulu za posledních 20 měsíců ošetřili 10 000 lidí, z toho za posledních pět měsíců přes 2000 osob, řekl novinářům na letišti Vlastimil Schlinger, který strávil v Afghánistánu posledního půl roku.

Článek

Na palubě letounu přiletěl s českými vojáky do Prahy také americký velvyslanec Richard Graber, který do Afghánistánu nečekaně odletěl ve čtvrtek. "Práce, kterou čeští vojáci a civilisté vykonávají v náročné části Afghánistánu, na mě udělala mimořádný dojem. Jejich práce je mimořádně důležitá pro bezpečnost Evropy a Spojených států," řekl Graber. Na schůzku s představiteli EU do Prahy na palubě letounu přicestoval i český velvyslanec v Afghánistánu Jiří Nekvasil.

"Celkově jsme měli přes 2200 pacientů, náš kontingent, provedli jsme přes 100 operací, z toho 47 velkých operací v celkové anestezii," řekl novinářům velitel pátého kontingentu, podplukovník Martin Benda.

Polní nemocnice působila v Kábulu od dubna 2007 v mírové operaci ISAF na základě požadavku vrchního velitele NATO v Evropě. Každý z kontingentů čítal stovku lidí, kromě lékařů a sester i zabezpečovací personál a potřebnou ostrahu.

Odchod vojenských lékařů z letiště u Kábulu neznamená konec české vojenské účasti v Afghánistánu. V Kábulu zůstává podle Jany Růžičkové z generálního štábu chemická jednotka, a to v jiném personálním obsazení, dále příslušníci letového provozu, meteorologického zabezpečení a nově i členové logistické jednotky. V provincii Lógar navíc působí český provinční rekonstrukční tým, další vojáci ze speciálních jednotek bojují v rámci operace Trvalá svoboda s bojovníky hnutí Taliban. Ministerstvo obrany chce českou vojenskou účast v Afghánistánu ještě posílit, celkem až na 745 českých vojáků, návrh však narazil u opozice. 

ČSSD žádá stažení speciální jednotky

Sociální demokraté již před časem připustili, že pokud vláda u poplatků ustoupí, budou ochotnější kývnout na harmonogram působení českých vojáků v zahraničí. Podle prohlášení stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka chce sociální demokracie vyzvat vládu, aby celkový počet českých vojáků v Afghánistánu v příštím roce nepřekročil 580 lidí. ČSSD také žádá, aby se koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS) zavázal, že odtamtud do konce příštího roku stáhne speciální 601. jednotku, která bojuje s příslušníky hnutí Taliban.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se v posledních letech výrazně zhoršila a útoky Talibanu jsou stále častější. Jen letos bylo při násilnostech zabito na 5000 lidí, včetně asi 1000 civilistů. Mezi mrtvými je i 260 zahraničních vojáků, včetně dvou Čechů, což pro mezinárodní síly znamená nejkrvavější rok od svržení režimu Talibanu americkou invazí v roce 2001. Český ambasador v Afghánistánu Nekvapil však dnes novinářům řekl, že bezpečnostní situace se s příchodem zimy mírně zlepšila.

Reklama

Výběr článků

Načítám