Hlavní obsah

Poslanci asi zruší poplatky u dětí, důchodci budou platit dál

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Poslanci se v pátek ve 14 hodin sejdou na mimořádné schůzi ke zrušení nebo významnému omezení poplatků. Až do té doby budou politici vyjednávat o možných ústupcích a politických obchodech. Reálné je osvobození dětí od poplatků možná do 15 nebo do 18 let, naopak asi dál je budou platit důchodci. Roční limit by mohl být nižší, zhruba 3000 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt

Článek

"Možná že v pátek dopoledne se sejde tzv. K9, kde se o poplatcích a o možné dohodě kolem nich rozhodne. Zatím vůbec nic není jasné,“ řekl Právu ve čtvrtek Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví. Podle jeho názoru by mohl vzniknout i jeden koaliční návrh, který by pak mohl být přijatelný i pro opoziční poslance.

Šťastný: než dohodu s Rathem, ať koalice raději neexistuje

Místopředseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) ale varoval před dohodou s ČSSD o rušení poplatků. "Pokud výsledkem by měla být dohoda s Davidem Rathem, tak já tvrdím, ať tato koalice už neexistuje, ať skončí. Protože to je popření všeho, do čeho jsme všichni investovali obrovský politický kapitál, stálo nás to prohrané krajské a senátní volby, ztrátu důvěry našich voličů,“ řekl Právu Šťastný. Jednalo by se podle něj o pošpiněním práce celé ODS a znamenalo by to pro stranu další katastrofu.

"Je to názor Borise Šťastného, nemám, co bych dodal. Snad jen že je vidět, že v ODS a v koalici si jdou pěkně po krku,“ reagoval David Rath, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD a hejtman Středočeského kraje. 

Na dotaz, zda se má  v pátek ohledně poplatků sejít s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem, řekl: "Je to možné. Neznám ale ani místo a čas.“ Popřel, že by měl odstoupit z funkce šéfa zdravotního výboru výměnou za to, že by ODS souhlasila se zmírněním poplatků. „Už dříve jsem řekl, že z funkce odejdu, ale chci, aby výbor vedl kolega Jaroslav Krákora z ČSSD,“ řekl Rath.

Julínek chce co nejvíce koaliční shody

Na středeční mimořádné schůzi Sněmovny poslanci podali desítky pozměňovacích návrhů, jak současné poplatky upravit.

"Pro nás je stále směrodatná koaliční dohoda z června minulého roku, která předpokládá od Nového roku zrušení poplatků u dětí do šesti let a snížení limitu u dětí do 15 let z pěti na tři tisíce korun. Víme ale, že tato dohoda zřejmě bude rozšířena,“ řekl Cikrt. "Při kompletaci návrhů se chceme řídit heslem co nejméně škody a co nejvíce koaliční shody.“

Podle jeho slov změna určitě zasáhne děti. "Je otázka, do jakého věku by neměly platit – jestli to bude do 6, 15 nebo 18 let. Návrh poslance Borise Šťastného (ODS), aby neplatily děti do 19 let, není reálný,“ řekl Cikrt.

Dodal, že druhým možným ústupkem je snížení současného limitu ročních doplatků za léky a poplatků u lékaře z pěti na tři tisíce korun pro všechny obyvatele. Naopak nereálné je podle něj zrušení poplatků u důchodců nad 65 let, jak požaduje například lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Otazník visí i nad zkrácením placení poplatků za hospitalizaci na 30 dnů v roce.

"Důchodci spotřebovávají dvě třetiny zdravotní péče. Kdybychom je plně osvobodili od poplatků, pak poplatky nemají smysl,“ dodal Cikrt.

Ředitel Motola: přijdeme o milióny

Ředitel pražské Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík, který je jeden z představitelů pražské ČSSD, Právu řekl, že pokud poslanci zruší poplatky u dětí a seniorů, nemocnice přijde o desítky miliónů korun. "Předpokládáme, že letos na poplatcích vybereme 45 miliónů korun. Dvě třetiny péče spotřebují děti a senioři. Z toho se dá odvodit, o kolik peněz by nemocnice přišla,“ uvedl Ludvík. Nemocnice využívá peněz z poplatků na krytí zvýšených nákladů na léčení pacientů.

Předseda KSČM Vojtěch Filip Právu zaslal své stanovisko, v němž zopakoval, že jeho strana prosazuje zrušení všech poplatků. Pokud by mělo jít o politický handl mezi ODS a ČSSD, tedy že za zmírnění poplatků ČSSD podpoří financování české vojenské mise v Afghánistánu, Filip uvedl, že je to "pokus o politický handl a výsměch všem poctivým občanům ČR“. Dodal, že "ani ODS, ani ČSSD nemají od svých voličů k těmto politickým intrikám mandát“.

Anketa

Jak by podle vás měla Sněmovna upravit poplatky ve zdravotnictví?
Zrušit poplatky jen u dětí
11,7 %
Zrušit poplatky u dětí a seniorů
14,4 %
Zrušit všechny poplatky
53,7 %
Nerušit žádné poplatky
20,2 %
Celkem hlasovalo 22739 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám