Hlavní obsah

VIDEO: Luxusní domov seniorů zkrachoval, důchodcům hrozí ulice

Právo, Petr Blahuš

Deset dní před vánočními svátky roku se 22 obyvatel luxusního domova seniorů Residence Classis v Průhonicích u Prahy, kde měsíční pobyt přijde i na 50 000 Kč, dočkalo nečekaného dárku. Končíte. Domov zkrachoval, nejsou peníze, všichni ven. Ve čtvrtek už bylo stěhování téměř dokončeno.

Článek

"Nejste vyspělá země,“ rozhořčil se v rozhovoru s Právem nad skandálním koncem svého domova pětasedmdesátiletý Brit. Ten ve své vlasti prodal veškerý svůj majetek, aby mohl svůj život dožít v České republice, ke které má silný citový vztah.

"Chápu to celé jako podnikatelský nezdar. To se může stát. Jsem ale naprosto rozhořčen postupem insolvenčního správce a jeho přístupem k nám, ke starým lidem,“ uvedl rozhořčený Brit.

Residence Classis a jeho obyvatele neuchránilo po třech letech fungování ani pořádání koncertů nebo podpora české krasavice Kateřiny Sokolové. Teď si je museli přijet převzít jejich příbuzní, tedy tu šťastnější část. Ti zbývající, kteří jsou na světě sami, teď nevědí, zda nestráví Vánoce někde na ulici jako bezdomovci.

Byla to výzva k evakuaci

O práci také přišlo 24 vybraných zaměstnanců, kteří se o staré lidi starali. Ti podle Jiřího Hlinky, který mediálně zastupuje majitele, firmu Classis Management, ale nyní řeší hlavně urgentní problém, kam staré lidi narychlo před Vánoci ubytovat a zajistit jim plnohodnotnou náhradní péči.

"Stále se v rámci našich možností snažíme najít alternativní ubytování. Je nám této situace hluboce líto,“ uvedl Hlinka. Mezi postiženými starými lidmi je podle něj asi třetina s cizím pasem, např. Britů nebo Švýcarů. Jedná se buď o bývalé exulanty, kteří se rozhodli ve stáří vrátit zemřít do rodné vlasti, nebo o příbuzné cizinců, kteří u nás dlouhodobě pracují. Otázkou také zůstává další osud teď již prakticky prázdné budovy.

"Bohužel nešlo o výpověď, ale o zcela necitlivou výzvu k evakuaci. Není pravda, že situace nešla řešit jinak než takto. Bylo v našich silách zajistit chod aspoň na další měsíc a mezitím najít řešení pro pokračování adekvátní péče pro klienty,“ brání se Hlinka.

:. Interiér jednoho z pokojů ve zkrachovalém luxusním domově seniorů. Foto: Repro ČT24

"Je to smutná story. Ranilo mě to hlavně proto, že se to stalo právě teď před Vánoci. Nevím, co budu dělat dál,“ řekl Právu jeden z klientů domu, který stále neví, kde složí hlavu.

Za krachem prý stála silná koruna

Stručně řečeno, soukromé zařízení zkrachovalo, protože příjmy byly nižší, než  v jaké jeho majitelé doufali, a banka už nechtěla dál půjčovat. Hlinka uvedl kromě toho také výrazně posilující českou korunu zejména k britské libře a k dolaru.

"Naše možnosti udržet plán 90procentní naplněnosti soběstačnými seniory a 10 z procent lidmi vyžadujícími úplnou péči jako v léčebnách dlouhodobě nemocných začaly být ohrožené,“ řekl Právu Hlinka a dodal, že už v létě bylo ošetřovatelské centrum plně obsazené.

:. Propagační leták Residence Classic. Foto:Repro ČT24

"Bohužel naše byty pro soběstačné lidi se neobsazovaly tak rychle, jak jsme počítali. To způsobilo, že jsme nemohli splácet své závazky vůči bance, náš dluh dosáhl 275 miliónů včetně neuznaných pohledávek a úroků. Letos na jaře jsme se na banku obrátili, aby nám umožnila rozšíření ošetřovatelské péče. Navrhli jsme i způsob financování,“ uvedl Hlinka.

Teprve poté, co banka odmítla přidat další peníze, se projekt v srpnu dostal do potíží. Ty se vyhrotily 20. listopadu, kdy provozní organizace podala na sebe insolvenční návrh. V pondělí do sporu vstoupil správce konkurzní podstaty, který podle Hlinky rozhodl o okamžitém vystěhování klientů. Hlinka také zdůraznil, že o jeho rozhodnutí nikdo dopředu nevěděl a sami důchodci i vedení seniorského domu se to dozvěděli až z tisku. "Na náš údajně prázdný účet ale měly právě přijít další měsíční platby od klientů. Pan správce tedy zvolil bez ohledu na klienty hned na začátek variantu, kterou by možná jiní volili jako mezní a konečnou,“ uvedl Hlinka.

Jak Právo zjistilo, insolvenční řízení bylo zahájeno 20. listopadu na základě vyhlášky pražského městského soudu (MS). Na základě jeho usnesení z 10. prosince bylo rozhodnuto o okamžitém úpadku dlužníka a na jeho majetek byl prohlášen konkurz. Vyjádření insolvenčního správce Michala Tintěry se nepodařilo získat, v jeho kanceláři v Mělníku nikdo nebral telefon.

Průhonice ubytování nemají

Podle tajemnice průhonického obecního úřadu Jitky Havlíčkové jsou možnosti obce pomoci velmi omezené. „Jedná se o privátní subjekt, sami ty lidi nemáme možnost někam ubytovat. Navíc jsme dosud o situaci nebyli z jejich strany ani oficiálně vyrozuměni nebo požádáni o pomoc,“ řekla Právu  Havlíčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám