Hlavní obsah

Neprojde-li radar, neprojde ani Lisabon, varoval Topolánek

Novinky, Jiří Ovčáček (Londýn)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve čtvrtek v diskusi se studenty na London School of Economics otevřeně přiznal, že schválení Lisabonské smlouvy ve Sněmovně závisí na schválení smluv o umístění amerického radaru v ČR poslanci. Podle Topolánka je Lisabon obětí dosud neschválené radarové smlouvy. Pokud nebude schválen radar, nebude schválen Lisabon.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

"U toho může zůstat,“ varoval premiér.

Topolánek považuje v rámci euroatlantické spolupráce radarovou smlouvu za "výnos“, Lisabon za „akceptovatelný náklad“. Uvedl, že názor týkající se propojení Lisabonu s radarem v ODS převažuje, a proto nebyla dosud dohoda týkající se EU ve Sněmovně schválená.

Právě potíže kolem smlouvy byly důvodem, proč se Topolánek minulý týden setkal s předsedou opoziční ČSSD Jiřím Paroubkem. Sněmovna před tím přerušila mimořádnou schůzi k Lisabonské smlouvě, znovu projednávat by se měla až od 3. února příštího roku. ČSSD prosazuje schválení Lisabonské smlouvy, naopak se staví ostře proti radaru.

"Většina našich voličů je velmi proevropská a smířili by se i s tou Lisabonskou smlouvou," prohlásil Topolánek. Podle něj chce reprezentace ČSSD "schválit Lisabonskou smlouvu nejlépe zítra a její voliči jsou většinou proti".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám