Hlavní obsah

Bobošíková s Železným chtějí pro Klause Cenu evropských občanů

Novinky, jas

Poslankyně Evropského parlamentu Jana Bobošíková navrhla ve spolupráci s politickou skupinou Nezávislých demokratů (IND/DEM) českého prezidenta Václava Klause, který se netají svým euroskepticismem, na Cenu evropských občanů. Při nominaci Bobošíková spolupracovala i Vladimírem Železným, který pro Klausovu nominaci vyjednával podporu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslankyně Jana Bobošíková.

Článek

V materiálu, který Bobošíková odeslala do prezidentova sekretariátu, mimo jiné stojí, že důvodem pro Klausovu nominaci je "jeho boj za demokracii v Evropě a za výjimečně zodpovědný přístup při obraně svobodné a spravedlivé demokratické diskuse".

Pod dokumentem je vedle Bobošíkové podepsána i její dánská kolegyně Hanne Dahlová, která v Evropském parlamentu zastupuje skupinu Nezávislých demokratů. Klausovu podporu vyjednával pro Bobošíkovou Vladimír Železný, který se podobně jako Klaus netají svým skepticismem k řadě návrhů, které Brusel prosazuje.

Ten je do značné míry v kontrastu s pravidly, na jejichž základě může být cena udělena. V nich se například píše, že oceněna může být činnost, která "svědčí o mimořádné snaze o podporu lepšího vzájemného pochopení a užší integrace národů členských států". Právě užší integrace je však podle Klause nebezpečná.

Cena,kterou na počátku příštího roku obdrží celkem 50 nominovaných, má podobu čestné medaile. Její vznik inicioval loni předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering.

Reklama

Výběr článků

Načítám