Hlavní obsah

Kalousek přiznal, že vztyčený prostředník byl neprofesionální

Právo, Jiří Vavroň
PRAHA

Středeční jednání Sněmovny o budoucnosti zdravotnických poplatků bylo narušeno sporem Davida Ratha s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Ten Rathovi výmluvným gestem vzkázal, co si myslí o jeho slovním ataku, v němž mu Rath vzkázal, že je "živoucím důkazem toho, že naše zdravotnictví se špatně stará o choromyslné". Kalousek přiznal, že se za obscénní gesto stydí.

Článek

Na české politické scéně se už etablovalo gesto se vztyčeným prostředníkem. Co bylo impulsem, který toto gesto, tentokrát pod jménem Kalouskův prostředník, odstartovalo?

Upřímně, na to gesto nejsem pyšný a stydím se za něj, protože mi povolily nervy. Stojí za tím záplava koaliční neloajality a spousty populistických nepravd, které zazněly ve středu ve Sněmovně a alespoň u mne překročily únosnou hranici. Bylo to silnější, popustil jsem emoce.

To by se ale u politika stávat nemělo, tady není o čem diskutovat.

To uznávám, bylo to neprofesionální, profesionálnímu politikovi by se to stát nemělo.

Ministr Kalousek reaguje na výrok poslance Ratha zdviženým prostředníkem (Zdroj: ČT)

Budete se omlouvat?

Síla iracionální diskuse a myšlenková sprostota, která se také občas valila Sněmovnou, byla dosti varující i pro budoucnost. Gesto přesto nebylo správné. Na svých názorech nic neměním. Forma byla nepřijatelná. Už se to nebude opakovat, takhle už skutečně reagovat nebudu.

Myslíte si, že české předsednictví EU zklidní vášně a posílí sebekontrolu všech českých ústavních činitelů napříč politickým spektrem?

To opravdu nevím, já bych si to pouze velmi přál. Jaká bude ale situace na politické i ekonomické scéně, neví však teď skutečně nikdo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám