Hlavní obsah

Praha vyhlazuje tržnice, jen na Václaváku stánky přibudou

– PRAHA
Právo, Petr Blahuš

Magistrát rozhodl, že od 1. ledna zmizí z pražských ulic a tržnic část stánků. A to přesto, že radnice jednotlivých obvodů jsou naopak vesměs zavaleny žádostmi o zřízení dalších tržních míst. Dva nové přibudou jen na Václavském náměstí.

Foto: Jana Šprunková , Právo

Jeden ze stánků na Václavském náměstí

Článek

Ze seznamu tržišť tak bylo vyřazeno v Praze 1 místo v Charvátově ulici, skončila také tržnice v Praze 10 v Přípotoční ulici. Tržiště v Ostrovského ulici v Praze 5 skončí na konci příštího roku. K nelibosti milovníků perníku také zmizí jejich prodej v Jungmannově ulici.

„Zmizí i krámky s občerstvením za Kotvou v Králodvorské ulici a v podloubí na Národní třídě u domu č. 25,“ řekl Právu mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Nová magistrátní úprava vychází z novely tržního řádu, platného na území metropole.

Dva stánky na Václaváku

Jedním z mála míst, kde se naopak zvětší počet stánků, je Václavské náměstí. Zde začnou opět fungovat dva stánky s občerstvením v jeho spodní části na Můstku, konkrétně před domy č. 1 a 2.

„Tato koncepce se výrazněji dotkne mimo jiné zvýšení úrovně stánkového prodeje v tomto místě,“ dodal náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

Magistrát s nájemci řešil otázku vzhledu stánků a čistoty kolem nich. Právě na neuspokojivý stav okolí stánků, zejména večer, si Pražané a zahraniční návštěvníci metropole opakovaně stěžovali. „Některé změny se již objevily, například u venkovních pultů. Stánky jsou také vybaveny novými odpadkovými koši,“ tvrdí Blažek.

Definitivní jasno o tom, jak by stánky na Václavském náměstí měly vypadat a kde by měly být rozmístěny, chce magistrát mít do konce příštího roku.

Za čtyři roky zanikla polovina tržnic

Celkem v Praze od roku 2004 zaniklo osm samostatných tržnic, což znamená jejich pokles o 50 procent. 

O stejný počet poklesl i počet tržišť. Také v počtu samostatných stánků došlo na území Prahy k rapidnímu poklesu, jen v Praze 1 zmizelo za čtyři roky z původních 205 lokalit hned 72 stánků. Naopak zde vzrostl počet samostatných krátkodobých trhů a zahrádek před restauracemi. Jejich naprostá většina se nachází právě v centru metropole v prvním městském obvodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám