Hlavní obsah

VIDEO: Na Vánoce by mohlo sněžit, připouštějí opatrně meteorologové

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové nevylučují, že by na Vánoce mohlo sněžit i v nížinách. Vyplývá to alespoň z dosavadních výpočtů numerických modelů. Jako nejpravděpodobnější se zatím jeví, že by sněhové srážky mohly přijít do nížin 25. prosince. Alespoň část vánočních svátků tak možná bude na sněhu.

Článek

"Sněhové srážky na Vánoce nevylučujeme," odpověděl na dotaz Novinek meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu. V podobném duchu se o výhledu na příští týden vyjádřila i Dagmar Honsová z Meteopressu.

Podle ní se ve středu se budou denní teploty pohybovat mezi čtyřmi a osmi stupni Celsia, zejména na Moravě se setkáme s intenzivními srážkami, které budou v Jeseníkách a Beskydech sněhové.

Ve čtvrtek se na českém území mírně ochladí. Bude i nadále zataženo s občasným deštěm. V Jeseníkách a Beskydech by mohlo napadnout až 15 centimetrů sněhu, dodala Honsová.

Podobný ráz počasí vydrží i v pátek, o posledním adventním víkendu a na počátku příštího týdne. Mělo by být i nadále zataženo s občasnými srážkami, které budou v polohách nad 600 metrů sněhové, v nížinách dešťové či smíšené. Denní teploty budou i nadále nad bodem mrazu.

O Vánocích nasněží i v nížinách

K ochlazení by mohlo podle Honsové dojít kolem 25. prosince. Denní teploty by měly klesnout na minus tři až jeden stupeň Celsia, přičemž srážky by v tomto období mohly být sněhové i v nížinách.

Sněhová nadílka zatím vypadá nejreálněji na období kolem Silvestra a Nového roku, kdy by podle dlouhodobých předpovědí ČHMÚ mělo dojít k ochlazení, které by mělo být provázeno sněhovými přeháňkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám