Hlavní obsah

K poplatkům se poslanci vrátí v pátek

– PRAHA • Aktualizováno

K další z mimořádných schůzí se ve středu sešli poslanci. Na pořadu jednání byl návrh sociálních demokratů na zrušení poplatků ve zdravotnictví pro vybrané skupiny obyvatel. Poslanci si hodinu a půl po začátku schůze schválili program jednání. Předtím se koalice snažila dohodnout na společném postupu. Jednání Sněmovny bude pokračovat v pátek.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Mirek Topolánek a vicepremiéři Jiří Čunek a Martin Bursík na středeční schůzi Sněmovny.

Článek

Mimořádnou schůzi iniciovali minulý týden sociální demokraté. Chtějí zrušit poplatky pro děti, důchodce a sociálně slabé.

Částečné rušení poplatků podporují lidovci, negativně se k němu staví ODS. Občanští demokraté chtěli program dnešní schůze zablokovat a společně s koalicí prosazovat schůzi až v lednu. Hlasy jim ale nestačily.

Pro program schůze navržené ČSSD hlasoval lidovec Ludvík Hovorka, poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková, které opustily klub zelených, a nezařazený Evžen Snítilý.

Členové klubu SZ, Martin Bursík, Kateřina Jacques, Ondřej Liška, Přemysl Rabas a rebelové ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel se přitom hlasování vůbec nezúčastnili.

Poslanci budou podávat návrhy, jakým způsobem poplatky omezit nebo zrušit, každá strana má vlastní představu.

Poslanci na jednání přednesli několik desítek pozměňovacích návrhů, hlasovat by o nich měli v pátek.

Koalice jednala i v noci

Špičky koaličních stran se kvůli postoji k poplatkům sešly i v úterý večer. Schůzka byla utajená.

Lidovci požadují, aby u lékaře neplatili důchodci nad 75 let a děti do 18 let. Poplatek za recept by snížili na 20 korun místo dosavadních 30. Koalice se už dříve ale dohodla na tom, že od poplatků osvobodí děti do šesti let.

Nová poslankyně složila slib

Rozjezd středečního jednání byl pomalý. Poslanci měli původně začít jednat v deset hodin. Po oficiálním začátku se ale daleko nedostali, protože předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa požádal o hodinovou přestávku na jednání klubu.

Nová poslankyně ČSSD Irena Kočífoto: Právo/Petr Horník

Poté se poslanci opět sešli, slib složila nová poslankyně Irena Kočí (ČSSD), která nahradila Michala Pohanku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám