Hlavní obsah

Českým Budějovicím hrozí skandál s pozemky za desítky miliónů

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jihočeští kriminalisté se zajímají o chystanou transakci mezi Českými Budějovicemi a manželi Třešňákovými. Jak deníku Právo potvrdil zdroj blízký vedení radnice, policie se už začala zabývat trestním oznámením z možné korupce. Důvodem je chystaná koupě více než šesti hektarů pozemků, které manželé Třešňákovi nabízejí městu přibližně za 130 miliónů korun.

Článek

„Ano o tom, že se policie o transakci zajímá, už víme a debatovalo se o tom na našem zastupitelském klubu. Uložili jsme panu primátorovi, aby ještě před jednáním v zastupitelstvu, které má proběhnout ve čtvrtek, vyjasnil některé otázky, které přípravu smlouvy doprovází. Pokud se tak nestane o bodu se jednat nebude,“ reagoval na dotaz Práva šéf zastupitelského klubu ODS a radní Martin Kuba.

Primátor Juraj Thoma (ODS) s ním souhlasí a  připomněl, že na některé nejasné aspekty smlouvy už v minulosti upozorňoval. Připustil, že jde o nepříjemnou záležitost a zdůraznil, že celá transakce musí být před projednáním v zastupitelstvu zcela průhledná.

Třetina pozemků je v chráněném území

Kauza začala v květnu letošního roku, kdy radnice zjistila, že jí chybí část pozemků asi 43 tisíc metrů čtverečních pod chystanou přeložkou mezi ulicemi Milady Horákové a Strakonická, která má  výrazně ulehčit dopravě mezi dvěma největšími českobudějovickými sídlišti Máj a Vltava. Jak se ukázalo, jejich majitelem jsou manželé Třešňákovi ze severních Čech.

Ti ale  potřebných 43 tisíc metrů  prodat odmítli a nabídli městu celých 30,6 hektaru, které zde vlastní za více než 551 miliónů korun. Problém byl v tom, že téměř třetina z nich je však v přírodně chráněném území Natura 2000. Další třetinu tvoří plochy, které územní plán města charakterizuje jako krajinnou zeleň a jsou nezastavitelné. Město by tak zaplatilo přes 320 miliónů korun za pozemky, které jsou prakticky dál neprodejné a nelze je využít k jakékoliv výstavbě.

„Pokud město na předložený záměr přistoupí, bude financovat pozemkové spekulanty,“ tvrdě odmítl tehdy předloženého materiálu Jindřich Čítek (Zelení a otevřená společnost).

Olej do ohně přilila informace, že město mohlo část pozemků získat od armády v roce 2002 za pouhých pět miliónů a téměř celý zmiňovaný pozemek, který se nyní nabízí za 551 115 000 korun, bylo možné koupit od armády za 20 miliónů korun. Město je ale nekoupilo a následně je získali developeři. Zastupitelé tehdy zřejmě pod tlakem zmíněných informací koupi rozdílem jediného hlasu zamítli.

U HVB je na pozemky zástavní právo

Nyní se smlouva o koupi vrací zpět v omezené podobě. Město by za 6,4 hektaru mělo Třešňákovým zaplatit 130 miliónů, což je ale stejně  2 037 korun za metr čtvereční. To je ale neobvyklé, neboť v jiných lokalitách pozemky o majitelů vykupuje za 700 korun za metr čtvereční. Smlouva však má, jak se Právu podařilo zjistit, i nové čertovo kopýtko. Na prodávané pozemky je zástavní právo u HVB Leasing Czech Republik s.r.o. a prodávají požaduje ještě zálohu ve výši 25 miliónů.  

„Pro město je to velmi riskantní. Smlouva v této podobě, je pro ODS nepřijatelná, neboť pokud se transakce nakonec z jakéhokoliv důvodu  neuskuteční a prodávající nebude mít dost na pokrytí závazku včetně osobního majetku  nebude schopen směnku pokrýt,“ podotkl Kuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám