Hlavní obsah

Nechtělo se mi umírat, říká muž, který porazil leukémii

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Když pětapadesátiletý Jaromír Kalášek ráno vstává z postele, je šťastný, že žije. Ještě před několika málo měsíci byl totiž na samé hranici života a smrti. Díky své nezlomné vůli a lékařům z brněnské Fakultní nemocnice však nyní může žít plnohodnotný život. Překonal smrtelně nebezpečnou akutní leukémii.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jaromír Kalášek

Článek

Boj nad chorobou se podařilo vyhrát i díky vysoce specializovanému molekulárně biologickému vyšetření, které brněnští lékaři jako jedni z mála v České republice dělají.

Zhoubná nemoc u Kaláška propukla před třemi lety. „Nic mě nebolelo, ale byl jsem takový přešlý. Vybral jsem troje antibiotika, vytrhli mě zub, ale nic nepomáhalo. Až manželka mě vyhnala k jiným doktorům,“ vypráví svůj příběh Kalášek z malé obce Daňkovice na Vysočině.

V brněnské nemocnici se nakonec dozvěděl, že trpí akutní leukémií. „Pacient prodělal tři intenzivní chemoterapie, ale nemoc se mu vracela. Nastaly komplikace, choroba byla rezistentní k léčbě a v rodině nebyl vhodný dárce kostní dřeně,“ řekl zástupce přednosty Interní hematoonkologické kliniky profesor Jiří Mayer.

Kalášek se ale nevzdával. „Projevil se významný bojový duch pacienta. Vtrhl ke mně do pracovny a prohlásil, že než jen čekat, že podstoupí transplantaci i od cizího dárce a pokusí se překonat velmi nebezpečné komplikace,“ prohlásil Mayer. V říjnu 2007 se uskutečnila transplantace. Díky molekulárně biologickým metodám vyšetření se lékařům dařilo do nejmenších podrobností sledovat vývoj nemoci a předcházet úspěšně nebezpečí plného návratu leukémie.

Stovka speciálních vyšetření

Kalášek podstoupil téměř stovku vyšetření krve a kostní dřeně, přičemž každý úkon stál až desítky tisíc korun. „Díky přesným výsledkům jsme ale mohli okamžitě jednat,“ upozornil Mayer. „Bylo to těžké, nemohl jsem občas ani chodit, jen mě vozili na vozíku. Ale když to řeknu otevřeně, v 52 letech se mi nechtělo umírat. Teď už se cítím dobře, můžu řídit auto, sám se o sebe postarám. Užívám si to, že ráno vstanu a můžu normálně jít,“ dodal Kalášek, který se podle posledních testů zákeřné nemoci snad už definitivně zbavil.

Jaromír Kalášekfoto: Právo/Petr Kozelka

„Ještě před několika lety nebylo možné znát detailně stav choroby u některých nemocných s akutní leukémií. Nyní můžeme daleko rychleji, účinněji a specifičtěji modifikovat léčbu, i když monitorování choroby je poměrně drahé,“upozornil Mayer na finanční nákladnost nových přístupů v medicíně.

„Bohužel třeba u pacientů starších 65 let je šance na úplné vyléčení jen desetiprocentní,“ zakončil Mayer smutnou statistikou nemoci, na kterou jsou i nejmodernější postupy až přiliž často krátké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám