Hlavní obsah

Letošní rok patří mezi deset nejteplejších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok se podle britských meteorologů zařadil mezi deset nejteplejších let od poloviny 19. století, a to i přes to, že došlo na klimatický jev La Niňa, který způsobuje chladnější počasí. Průměrná teplota na Zemi letos podle odborníků činila 14,3 stupně Celsia. Na českém území bude podle Dagmar Honsové z Meteopressu letošek zřejmě třetím nejteplejším rokem za posledních 40 let.

Článek

Průměrná teplota na Zemi byla oproti minulým rokům o něco nižší kvůli klimatickému jevu La Niňa, který se vyvinul v roce 2007 nad Tichým oceánem.

"Meziroční výkyvy průměrné teploty na Zemi ovlivňuje především teplota hladiny Tichého oceánu, která vyvolává jevy La Niňa a El Niňo," uvedl Phil Jones z univerzity East Anglia.

Klimatický jev El Niňo (španělské označení Ježíška), který dostal svůj název podle toho, že byl většinou pozorován v době Vánoc, se objevuje v atmosféře a oceánu v oblasti tropického Pacifiku. Většinou se opakuje po třech až sedmi letech, trvání jednotlivých takzvaných "epizod" bývá jeden až dva roky. Klimatický jev poprvé zaregistrovali rybáři v oblasti Peru již v roce 1525.

S El Niněm se nepravidelně střídá opačný fenomén La Niňa, který se projevuje v Tichém oceánu zvednutím chladných hlubinných vod k povrchu oceánu, kde se voda ochladí v průměru o 0,5 stupně. Obvykle trvá maximálně 12 měsíců a má dopad na klima po celém světě - projevuje se hojnými abnormálními srážkami na téměř celé zeměkouli.

Deset rekordů během posledních 11 let

Letošek byl desátým nejteplejším rokem od roku 1850, od kdy existují záznamy, a to i přes působení tohoto jevu, který planetu spíše ochlazuje.

Britská meteorologická služba, která měří průměrnou teplotu na planetě pro Světovou meteorologickou organizaci, zdůraznila, že deset nejteplejších zaznamenaných let bylo registrováno po roce 1997.

V ČR bylo nebývale teplo hlavně v lednu

V České republice byly letos teplotně nadprůměrné všechny měsíce s výjimkou září. Velmi nadprůměrný byl z hlediska teplot zejména leden, kdy meteorologové naměřili hodnoty o 3,5 stupně Celsia vyšší, než je dlouhodobý průměr.

Přesné statistiky zatím nejsou k dispozici, nicméně podle Dagmar Honsové byl letošek o něco chladnější než roky 2000, či 2006. Podle všeho by se mohlo jednat o třetí nejteplejší rok za poslední čtyři desetiletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám