Hlavní obsah

Lidovci oznámili svou představu zdravotnických poplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na úterním zasedání předsednictva KDU-ČSL se představitelé strany dohodli na postupu, který budou lidovci prosazovat na koaličních jednáních o změnách regulačních poplatků ve zdravotnictví. Lidovci mimo jiné chtějí, aby poplatky byly odpuštěny dětem do 18 let a důchodcům nad 75 let věku.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Šéf lidovců Jiří Čunek

Článek

Dalšími změnami, které bude KDU-ČSL prosazovat, je to, aby se dvacetikorunový poplatek platil za recept, nikoliv za položku na receptu, jak je tomu doposud.

Lidovci by také chtěli, aby do pětitisícového limitu byly zahrnuty všechny regulační poplatky. Nyní v něm nejsou zahrnuty poplatky za hospitalizaci a pohotovost.

Tyto priority chtějí lidovci prosazovat v koalici. Již na středu je přitom svolána mimořádná schůze Sněmovny, na níž by se mělo diskutovat o návrhu sociální demokracie, která chce od placení poplatků osvobodit jak děti a starobní důchodce, tak lidi s příjmem nižším než je dvojnásobek životního minima.

Oznámit datum přijetí eura

Lidovci v úterý také oznámili, že budou požadovat přesné stanovení termínu, kdy Česká republika přijme společnou evropskoui měnu. Vláda by toto datum měla oznámit do konce května příštího roku.

"Eurozóna znamená 16 zemí, 485 milionů lidí používá euro a 44 země jsou navázány na euro, nemůžeme to fakt opomenout," řekl k požadavku ministr bez portfeje Cyril Svoboda s tím, že zavedení eura žádá český podnikatelský sektor.

"Měli bychom ten termín stanovit, protože je naprosto nepochybné, že to budou země eurozóny plus Velká Británie, které budou rozhodovat o budoucnosti rozpočtu EU a například společné zemědělské politice," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám