Hlavní obsah

Zelení na Liberecku se postavili vedení strany

Právo, trj

Mezi krajskou organizací zelených na Liberecku a předsednictvem strany propukl ostrý spor. Vedení minulý týden odvolalo krajské stranické funkcionáře a zrušilo plánovanou konferenci. Ta se v sobotu přesto sešla a vyzvala předsednictvo, aby své rozhodnutí zrušilo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ondřej Liška dostal krajskou organizaci na starost.

Článek

„Myslíme si, že předsednictvo překročilo své pravomoci, jednalo v rozporu se stanovami,“ řekl Právu bývalý šéf zelených na Liberecku Jan Korytář s tím, že jde o vyvrcholení několikaletých sporů.

Korytář tvrdí, že rozhodnutí předsednictva nedostal oficiální cestou a konference tedy platí.

Oponoval mu prvního místopředseda zelených Ondřej Liška, jemuž dalo jednobarevné vedení krajskou organizaci nově na starost. Vedle rozhodnutí předsednictva existuje podle Lišky i verdikt ústřední revizní komise (ÚRK). „Obojí platí, a proto je krajská konference neplatná. Stanovy hovoří jasně,“ sdělil Právu Liška.

„Bohužel takový postoj povede asi k další eskalaci,“ reagoval pro Právo nový krajský šéf Jan Vondrouš. Konference podle něj stála o navázání komunikace s předsednictvem, protože „rozhádanost trvá příliš dlouho“, pokud ale nebude uznána, situaci to zhorší.

Vnitrostranické spory podle Vondrouše nemusí ústřední komise posuzovat nestranně vzhledem ke střetu zájmů některých jejích členů. „Vzhledem k tomu, že samotná ÚRK je zpolitizovaná, protože její členové jsou zaměstnanci buď ministerstva školství, to je pan Večerka, nebo ministerstva životního prostředí, což je paní Tylová, asi zvážíme i nějakou správní žalobu,“ poznamenal k rozhodnutí vedení strany Vondrouš.

Kritika i z Olomoucka

Už po fiasku strany v krajských a senátních volbách liberečtí zelení předsednictvo vyzvali, „aby velmi důkladně zvážilo formu další účasti SZ v současné vládní koalici“. Podobné usnesení vzniklo i v sobotu.

Korytář slíbil, že nebude post obhajovat, pokud zelení nezískají žádného zastupitele. Na Liberecku si zelení vzájemně začali škodit těsně před volbami a o 0,06 % nepřekročili pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátu.

Podle Korytáře by se vedení strany ovšem mělo zabývat celostátním poklesem preferencí. „Myslím si, že to byl hlavní důvod, proč jsme neuspěli v krajských volbách,“ soudí. Vedení by se mělo právě tímto zabývat „místo toho, aby rovnalo náš kraj“, shrnul Korytář. Vondrouš i Korytář jsou signatáři výzvy předsednictvu, aby z volebního výsledku vyvodilo osobní odpovědnost. Podepsalo ji asi tři sta členů strany.

Znepokojení ze situace vyjádřila i sobotní konference na Olomoucku. „Vadí nám způsob, jakým předsednictvo odvolává krajské radní v jejich nepřítomnosti,“ řekl Právu staronový šéf krajské organizace Martin Tichý.

Reklama

Výběr článků

Načítám