Hlavní obsah

VIDEO: Dálnice D11 do Hradce Králové je o tři kilometry delší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové je od pondělka o necelé tři kilometry delší. Sjezd z dálnice je nově u Praskačky místo u Libišan. Nový úsek má zatím dva jízdní pruhy. Řekl to Roman Kluzák z tiskového oddělení Ředitelství silnic a dálnic.

Článek

Prodloužením dálnice na téměř 90 kilometrů si oddechlo asi 400 obyvatel Libišan, přes které se dva roky od otevření dálnice na konci roku 2006 valila veškerá doprava z autostrády. 

Z nového sjezdu se řidiči dostanou na hlavní silnici z Hradce Králové na Přelouč, jako dosud z libišanského sjezdu. V opačném směru od hradecké čtvrti Kukleny přes Plačice je ke sjezdu navede dopravní značení. Dosavadní sjezd u Libišan bude pro veškerou dopravu uzavřen.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Nový sjezd z dálnice nadále nebudou moci využívat řidiči nákladních automobilů. Ve směru od Prahy budou kamiony z dálnice stále sjíždět v Novém Městě u Chlumce nad Cidlinou. V Novém Městě také budou dál na dálnici najíždět ve směru od Hradce. Na okraji Hradce totiž není dostatečně velká křižovatka, která by kamionovou dopravu z dálnice zvládla.

"Dopravní situace v naší obci je katastrofální. Ulevit by nám mělo až dovedení dálnice do krajského města. Kolem silnice lidem sice vyměnili okna, ale množství nákladních aut, která znečisťují ovzduší, je obrovské," uvedl starosta Nového Města Vladimír Kosina. Lidem také vadí nebezpečné přecházení hlavní silnice i parkující kamiony v ulicích obce.

Dostavbu brzdí spor o pozemky

Dostavbu dálnice do Hradce nyní brzdí majetkoprávní spor o pozemky před krajským městem. Královéhradecký kraj nyní připravuje návrh zákona, který by měl umožnit snadnější a rychlejší přípravu a výstavbu liniových staveb v České republice.

Aby silničáři zmírnili dopady dopravy na obyvatele v Libišanech, nechali lidem v domech nainstalovat protihluková okna, v obci vybudovali chodníky a ostrůvky pro bezpečnější přecházení silnice. Sjezd přes Libišany byl dosud možný jen na výjimku hygieniků do konce letošního roku.

Nynější prodloužení dálnice je součástí dvanáctikilometrového úseku stavby dálnice z Osiček do Hradce Králové. Z úseku je nyní v provozu asi osm kilometrů. Úplnému dostavění čtyř kilometrů až do Hradce Králové zatím brání nedořešená výměna pozemků farmářky Ludmily Havránkové pod dálnicí za jiné pozemky státu. Výměnu pozemků v říjnu schválila vláda. Pokud se směna uskuteční, měla by dostavba celé dálnice do Hradce trvat necelé dva roky.

Z Hradce Králové by stavbaři měli dálnici stavět dál na Jaroměř, k česko-polské hranici na přechodu Královec na Trutnovsku by autostráda měla pokračovat jako rychlostní silnice R 11. Původní návrh úseku dálnice z Prahy přes Hradec ke Královci byl schválen už v roce 1963. První úsek D 11 z Prahy do Libice nad Cidlinou byl otevřen v osmdesátých letech. Před dvěma lety otevřený úsek dálnice z Poděbrad k Hradci v délce 42 kilometrů stál 15 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám