Hlavní obsah

Podle Bendla je středočeský rozpočet nezákonný

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nový krajský rozpočet Středočeského kraje, který vede hejtman David Rath (ČSSD), je podle bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS) nezákonný. Nové vedení kraje podle něj nedodrželo zákonné lhůty pro jeho zveřejnění. Bendl to oznámil na tiskové konferenci mezi jednáním středočeských zastupitelů. Kraj vedený sociálními demokraty bude v roce 2009 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši 18,8 miliardy korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý hejtman Petr Bendl (vlevo) a jeho nástupce David Rath.

Článek

„Rozpočet musí být podle zákona vyvěšen 15 dní, aby jej mohla zhlédnout veřejnost. To nebylo dodrženo, lidé nedostali šanci se k němu vyjádřit,“ řekl na pondělní tiskové konferenci Bendl. „Můžeme rozpočet projednat, ale nelze o něm hlasovat,“ tvrdil před hlasováním o rozpočtu zastupitel Ivo Rubík (ODS).

Podle Ratha to není pravda. „Rozpočet byl vyvěšen 1. 12. dnes je 15. 12. Podmínku jsme splnili,“ reagoval Rath s tím, že lze podat stížnost na ministerstvo vnitra. „Ale jak počítám, jak počítám, zákon jsme splnili,“ řekl Rath.

Kraj dle Bendla nebude plnit své zákonné povinnosti

Nezákonnost v pondělí schváleného rozpočtu není jediné, co se Bendlovi a jeho straně na návrhu ČSSD na utrácení peněz pro rok 2009 nelíbí. „ČSSD plní své předvolební sliby bezplatné dopravy a proplácení regulačních poplatků tím, že nehodlá plnit své zákonné povinnosti.

Například přiznávají, že nebudou hradit prokazatelnou ztrátu dopravců, která je ve výši přes půl miliardy korun,“ řekl Bendl. Podle něj bude zavedení dopravy pro školáky zdarma na úkor snížení bezpečnosti na silnicích, na úkor zhoršení údržby silnic, na což je v rozpočtu méně. Například na bezpečnost na silnicích, což jsou třeba úpravy přechodů pro chodce, navrhují 17 milionů a v našem rozpočtu bylo 50 miliónů korun,“ dokládal bývalý hejtman.

"Propásl jste dobrou šanci mlčet," reagoval na Bendlovu kritiku Rath. "Máte pravdu, že jsou v návrhu rozpočtu chyby v procentech, další důvod proč propustit lidi, které jste sem vy nabrali. Tihle lidé z úřadu tam ty chyby udělali, proto je budeme propouštět,“ dodal Rath k Bendlovu obvinění, že v rozpočtu jsou nedostatky.

Větší odměna zastupitelům

Obdobné je to podle něj ve zdravotnictví, kde se placení poplatků za obyvatele odrazí v nedostatku investic do modernizace nemocnic nebo v tom, že nové vedení kraje nenavrhuje dost peněz na provoz záchranářských stanovišť. „Navrhují zvýšení odměn zastupitelům ze současných 1200 měsíčně na 10 tisíc, to je ukázka toho, jak se tady bude hospodařit,“ dodal Bendl.

David Rath na oplátku kritizoval uplynulé hospodaření kraje. „Bylo tam například hlídání sledovanosti krajského webu za 25 tisíc měsíčně nebo také platili královský průvod na Karlštejn dva dny za 10 miliónů,“ kritizoval Rath.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám